U fokusu

osvještavanje vlastitih prava

‘Mislila sam da samo muškarci imaju prava!’

‘Mislila sam da samo muškarci imaju prava!’

Women for Women International/Facebook

Riječi su to Zainab, žene iz Nigerije koju je suprug godinama zlostavljao jer nije znala da ima pravo na život bez nasilja.

Kao i Zainab, mnogo žena i djevojaka u svijetu odrasta u uvjerenju da nemaju prava. To je rezultat dugotrajnog života u diskriminaciji i nejednakosti. Čak 85 posto žena u programu “Women for Women International” (http://www.womenforwomen.org/) reklo je da nisu znale da imaju prava pa tako ni pravo na život bez nasilja. Unutar programa podijelile su osobne priče o tome kako im obitelji nisu dopustile da se školuju ili rade, o seksualnom uznemiravanju i nasilju, o tome kako su prisiljene na brak u veoma mladoj dobi, izolaciji iz vlastite zajednice te priče o različitim povredama njihovih osnovnih ljudskih prava.

Na primjer, u Afganistanu je žena imenom Zarghuna bila prisiljena ući u brak kao šestogodišnjakinja te ju je godinama zlostavljao svekar. Nakon smrti muža, Roseline iz Nigerije je gotovo ostala bez doma. Naime, njen je šogor ukrao zemljište njenog muža  – posjed koji je pripadao njoj i njenih osmero djece te im je bio jedini izvor prihoda. Caritas, ženu iz Ruande suprug je sustavno prebijao ali na mjestima gdje masnice nisu bile vidljive te joj nije dopuštao da napušta kuću. Ove žene nisu znale da je njihovo pravo da žive slobodne od terora i zlostavljanja.

Osvještavanje prava i djelovanje

Ove su priče dokaz kako je informiranost o pravima ključni korak do ženskog ekonomskog, političkog i socijalnog osnaživanja te da sprječavanje žena u osvještavanju vlastitih prava omogućuju počiniteljima da žene izvrgavaju nasilju i čine druge zločine potpuno nekažnjeno. Jedna od najvažnijih misija programa “Women for Women International” je educirati žene o njihovim pravima. Na kraju našeg jednogodišnjeg programa, 94 posto žena reklo je da sad razumiju svoja prava. To saznanje dalo im je samopouzdanje i mogućnost da promijene svoj status.

Za Zarghunu, saznanje da ima prava omogućilo joj je da pokrene vlastiti tkalački posao u zemlji gdje malo žena radi izvan njihovih domova te zaposli oko 300 žena. Roseline je shvatila da se može suprotstaviti šogoru i obitelji. Natezanje oko zemljišta je potrajalo, no na kraju se izborila za posjed na kojeg je sada znala da ima pravo. Caritas je osnažila dovoljno da kaže svom mužu: “Ako me udariš ponovno, prijavit ću te. Znam svoja prava.” Danas ima uspješan posao i muž je više ne zlostavlja.

Uključivanje muškaraca u borbi protiv nasilja nad ženama

Važno je slaviti snagu i hrabrost žena kao što su Zarghuna, Roseline i Caritas, no moramo prepoznati  važnost edukacije muškaraca o ženskim pravima. To je, također, važan korak ka zaštiti istih. Muškarci mogu i trebaju biti saveznici žena u borbi protiv diskriminacije, nasilja i nejednakosti. Oni trebaju poduprijeti svoje žene, majke, sestre i prijateljice u postizanju njihovih ciljeva te odgojiti snažne kćeri koje vjeruju da mogu postići ono čemu teže.

Muškarci poput Dr. Denisa Mukwege iz Demokratske Republike Kongo koriste svoj glas kako bi pozvali ostale muškarce da daju potporu ženskim pravima i podupru borbu za jednakost. Kao neumoran zagovornik prestanka silovanja i nasilja nad ženama, on naglašava važnu ulogu koju muškarci imaju u zaustavljanju nasilja. Njegove riječi na ovogodišnjem danu ljudskih prava podsjetile su na važnu ulogu svakog i svake od nas u edukaciji, očuvanju i borbi za ženska prava:

“Naš je problem u tome što iako manjina siluje, većina ne čini ništa da to zaustavi. Mnogi zatvaraju oči i uši te se ponašaju kao da se ništa ne događa. Važno je naglasiti da silovanje nije dobrovoljni seksualni akt, ono oduzima ljudskost žrtvi, a pred time ne možemo zatvoriti oči i uši. Stoga, otvorimo svoje oči i uši za takva zlodjela i reagirajmo kad smo svjedoci i svjedokinje neprihvatljivog. Iako nismo osobno silovatelji, postajemo sudionici i sudionice zločina ukoliko ih ne osudimo.

Pozivam muškarce koji vjeruju u ravnopravnost spolova. Pozivam one koji odbijaju zatvoriti oči i uši da progovore, da se pridruže ženama u njihovoj borbi za temeljna ljudska prava koja traje zadnjih 100 godina.

Sad je pravo vrijeme da budemo solidarni sa ženama i za žene.”

Prevela i prilagodila Iva Zelić