U fokusu

Različiti ljudi, jednaka prava

Mjesec ponosa 2024.

Kroz dva mjeseca se održavaju brojna događanja unutar Mjeseca ponosa, kao i nekoliko Povorki ponosa u Hrvatskoj. Donosimo pregled događanja u različitim gradovima.

Foto: S.K.

Ovogodišnje povorke započinju zagrebačkom Povorkom ponosa LGBTIQ zajednice koja se održava u subotu, 1. lipnja. Geslo je „Ustali i ostali“ – „Ustale i ostale“.

“Mi svi zajedno i solidarno – lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela kvir zajednica **–** ustajemo protiv napada na našu slobodu, naša prava, naše živote, naše obitelji i
naša tijela!
I to nam neće biti prvi put. Ustali smo u prvoj Povorci ponosa u potpuno homofobnoj državi, okruženi hordama siledžija. Ustajali smo protiv nepravednih zakona, protiv transfobnih ministara, homofobnih zastupnika, lažljivih novinarki, uličnih nasilnika. Ustale smo i ostale. Ustali smo i ostali. Svaki put, svake godine i tako će biti zauvijek“, poručili/e su iz Zagreb Pride-a.

Povorka će započeti okupljanjem u 15:00 sati na Trgu Republike Hrvatske, ispred HNK. Zatim će u 16:00 krenuti rutom Frankopanska – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Draškovićeva – Ribnjak. Na posljednjoj lokaciji će se održati prosvjedni svečani skup, s početkom u 17:30 sati.

Osim Povorke, još je nekoliko događanja na koje možete otići kroz Mjesec ponosa koji organizira Zagreb Pride. 25. svibnja, od 15:00 do 18:00 sati, na rasporedu je izrada transparenata i dekoracija za Povorku, u ACK Medika. 15. lipnja će se održati Karaoke & Lip Sync Night: Tko pjeva, strejt ne misli, a na kraju Mjeseca ponosa na rasporedu je tribina „Zašto u Hrvatskoj nitko nije out“. Termin i lokaciju tribine, kao i najavu izvođača/ica za Povorku možete pratiti na Facebook-u Zagreb Pride-a.

Idejno rješenje i dizajn vizualnog identiteta: Marin Berović

Drugi Karlovac Pride

Nakon Zagreba, na rasporedu je Povorka u Karlovcu. Održat će se 08. lipnja, u Glazbenom paviljonu i parku (Šetalište dr. Franje Tuđmana). „Nastavak je to jedne lijepe priče za Karlovac i snažne poruke koju želimo odaslati diljem Hrvatske: da sve LGBTQIA+ osobe u svim dijelovima naše zemlje imaju pravo na kvalitetan i dostojanstven život. Zapišite si datum i budite dio jedne posebne priče Pride-a u našem Karlovcu“, poručili su iz organizacije Karlovac Pride. Izvođače/ice i tehničke informacije objavit će na svojim stranicama.

Osim same Povorke, u tjednu ususret održat će se neformalni tjedan ponosa. Za njega su zaslužne ustanove, udruge i inicijative koje u znak podrške Pride-u organiziraju različite društveno – kulturne sadržaje. Tako DrONe – udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje, 31. svibnja organizira radionicu izrade transparenata, a Feministički tamburaški front će 07. lipnja imati radionicu bubnjanja. Osim toga, održat će se i dvije filmske večeri na kojima će biti prikazani filmovi „Ja bi’ da to imam doma“ i „All Of Us Strangers“. Raspored i lokacije nalaze se na slici u nastavku.

Sudjelovanje na projekciji filma „Ja bi’ da to imam doma“ je besplatno. No, posjetitelji/ce tog događaja trebaju biti punoljetne osobe. „I ono najvažnije: svi kulturno – društveni sadržaji su podjednako namijenjeni i LGBTIQA+ i straight osobama, tako da pozivamo sve Karlovčane/ke (i šire) da nam se pridruže u što većem broju“, poručuju organizatori/ice.

Pula: vrijeme je da se djelovanjem izborimo za jednakopravnost!

„Ćakule ne delaju fritule“ slogan je prvog Pula Pride-a – Pride di Pola. Održat će se na Dan antifašističke borbe, u subotu 22. lipnja. Organizatori/ice iz udruge Proces navode da je slogan „poruka usmjerena prema onima koji donose odluke i politike, onima koji provode te odluke, ali i zakone, poruka i javnoj administraciji, svima koji se trebaju odmaknuti od praznih riječi podrške prema pravoj akciji i provedbi zakona i uredbi kojima je osigurana jednakopravnost.“ Dodaju i da je to poruka usmjerena i ka našem društvu, kako bi ga potaknuli na aktivno sudjelovanje u borbi za pozitivne društvene promjene za sve skupine ljudi koje su često isključene, zanemarene i obespravljene.

Povorka će početi u 18:00 sati, na trgu Portarata nakon čega se kreće centrom do Comunità degli Italiani di Pola – Zajednice Talijana Pule, Circola, gdje će se održati službeni program koji započinje u 20 sati.

Nastupit će ŽEN, kolektiv Zbeletron i Nikola Pezić – DJ Pez. Više informacija o Pula Pride-u pratite ovdje.

Autori vizualnog identiteta su Ana Labudović i Niko Lapkovski

Povorka u Splitu

Na samom kraju, 06. srpnja će se održati Split pride. Ove je godine usmjeren na slavlje različitosti, na različite ljude jednakih prava. Program je još u izradi, pa pratite stranice Split Pride-a.

Preko pedeset događanja kroz dva mjeseca

Osam tjedana ponosa organizira i Kvir Mreža Hrvatske. U organizaciji preko 50 događanja sudjeluje 26 udruga i inicijativa iz Zagreba, Splita, Karlovca, Pule, Poreča i Rijeke. Trenutno se održava drugi tjedan mjeseca ponosa. U organizaciji LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta ‘AUT’ danas, 24. svibnja, održava se gledaonica filma „But I’m a Cheerleader” te projekcija filma „Tiger Stripes“ u sklopu 18. VoxFeminae Festivala. Sutra, 25. svibnja, će se održati QueerSport Day na Jarunu, na Otoku Univerzijade, projekcija filma “This is Ballroom” (također dio VoxFeminae Festivala) i megaparty u Klubu Kocka u Splitu – Drag Kokošinjac. U nedjelju su na rasporedu još sva događanja VoxFeminae Festivala – “Drag King radionica scenske šminke” i projekcija filma “Teaches of Peaches”. Buduća događanja pratite na stranicama Kvir Mreže Hrvatske.

Vidimo se na Povorkama ponosa diljem zemlje!