U fokusu

‘Mlade žene mijenjaju svijet’ postavile su virtualnu izložbu. Posjeti ju!

‘Mlade žene mijenjaju svijet’ postavile su virtualnu izložbu. Posjeti ju!

Izložba prikazuje način na koje su mlade žene mijenjale društvo u kojem žive, odnosno  dokumentira sudjelovanje mladih žena u društvenom i političkom životu. Izložbu možete pogledati na ovdje.

Fotografije prikazuju različite akcije provedene od travnja do listopada ove godine kojima je cilj bio promovirati rodnu ravnopravnost.

Mlade žene, studentice i članice nevladinih organizacija oformile su nekoliko inicijativa koje su upozoravale na različite društvene probleme kao što su seksizam u jeziku,  nasilje u adolescentskim vezama, prvo žene na izbor i (ne)dostupnost prekida trudnoće, ali su se bavile i pitanjima kao što su ženska seksualnost i stereotipne rodne uloge i zanimanja.

Inicijativa “Operi jezik” provela je ulične akcije kojima je nastojala raskrinkati seksizam i stereotipe u jeziku. Inicijativa “Gdje je ovdje ljubav” usmjerila se na problem nasilja u adolescentskim vezama pa je kroz različite akcije informirala, educirala i senzibilizirala mlade o problemu nasilja u vezama. Cilj inicijative “Znaj znanje” bio je svim zainteresiranima kroz web i Facebook stranicu osigurati točne, relevantne i nepristrane informacije o prekidu trudnoće i pravu žene na izbor kao jednom od osnovnih ljudskih prava.

Provedene akcije uključivale su i radionicu o ženskoj seksualnosti kojom se nastojalo potaknuti propitivanje stavova o seksualnosti i uloge seksualnosti u životima mladih žena. Druga radionica odnosila se na predrasude i stereotipe vezane uz izbor zanimanja i bila je namijenjena djeci predškolske dobi. 

Projekt “Mlade žene mijenjaju svijet!” provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i njime želimo osnažiti mlade žene za aktivno sudjelovanje u društvu i promociju rodne ravnopravnosti. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike imladih RH i Grada Zagreba.