U fokusu

Stigma oko menstruacije

Nezamislivi načini na koje se djevojke diljem svijeta nose s menstruacijom

Nezamislivi načini na koje se djevojke diljem svijeta nose s menstruacijom

Iako je menstruacija prirodni dio ženskog biološkog zdravlja, za one koje žive u nerazvijenim dijelovima svijeta, to je zasigurno najzastrašujući dio mjeseca.

Zbog nedovoljnog pristupa sanitarnim proizvodima, djevojke su nerijetko prisiljene izostajati s nastave, dok su žene s niskim primanjima podložnije infekcijama i drugim zlokobnijim posljedicama. U dijelovima svijeta gdje se na žensko tijelo gleda s podozrenjem, štetne društvene stigme i mitovi udaljavaju žene od zajednice, ograničavaju ih u odabiru poslova te u socijalnim vezama, što ostavlja neizmjeran socioekonomski, psihički i mentalni gubitak u njihovim životima.

Ova rodna pitanja bila su tematizirana nedavno povodom Dana menstrualne higijene, međutim, borci/kinje diljem svijeta još se uvijek hrvaju s tabuima i štetnim mitovima o menstruaciji.

Evo nekoliko nepoštenih načina na koje se žene diljem svijeta nose sa svojim menstrualnim ciklusima i što se čini po pitanju toga.

1. U mnogim zemljama djevojke režu dijelove madraca, koriste grančice i lišće umjesto uložaka, što uzrokuje infekciju

Iako je cijena jednoga pakiranja najjeftinijih higijenskih uložaka desetak kuna, to je i dalje prevelika cijena za prosječnu djevojku u Keniji, navodi Project Humanity. Posljedica je toga da djevojke koje imaju menstruaciju pribjegavaju upotrebi lišća, krpa, novina, spužvi iz madraca, čak i blata kako bi načinile sebi određenu zaštitu. Osim što je ovakav domaći proizvod neudoban, izaziva u djevojaka infekcije i zdravstvene probleme.

Kako bi osigurali/e djevojkama u Keniji potrebne higijenske proizvode i spriječili njihovo izostajanje iz škole za vrijeme ciklusa, organizacija Femme Internacional dostavlja djevojkama iz istočne Afrike pakete higijenskih proizvoda u kojima se nalazi sve što im je potrebno.

2. U dijelovima Japana žene ne mogu obavljati tradicionalno muške poslove, kao što je, primjerice, glavni kuhar, jer menstruacija izaziva neuravnotežanost

Veća je vjerojatnost pronaći u Japanu ugroženu vrstu tune na meniju, nego glavnu kuharicu u sushi restoranima. “Kako tradicija nalaže, žene su isključene iz ovoga posla jer imaju menstruaciju”, navodi za Wall Street Journal još 2011. godine Yoshikazu Ono, sin poznatoga japanskoga sushikuhara.

“Biti profesionalac znači imati uravnotežena osjetila okusa, a zbog menstruacije, žene doživljavaju neuravnoteženost okusa i zato ne mogu biti glavne kuharice u sushi restoranima”, objasnio je Ono.

Dokazujući kako ih se tretira samo kao “neuravnotežene”, žene u Japanu, a i diljem svijeta, pronalaze svoj put u dominantno muškim zanimanjima. Tako je 1999. godine donesen zakon koji nalaže jednakost u zapošljavanju i kojim je ukinuta zabrana rada iza 22 sata za žene, što je pridonijelo ravnopravnijoj borbi na tržištu. Isto tako, kako bi se ženama ponudilo više mogućnosti rada, otvoren je sushi restoran koji zapošljava samo žensko osoblje.

3. U dijelovima Nepala, žene koje imaju menstruaciju protjeruje se u mračne sobe

Iako je stavljena izvan zakona još 2005. godine, chaupadi tradicija, koja uključuje izolaciju žena koje imaju menstruaciju na tjedan dana, još je uvijek prisutna u ruralnim dijelovima zapadnog Nepala.

Tako su žene i djevojke za vrijeme menstruacije prisiljene živjeti u šupama gdje imaju minimalnu zaštitu i gdje lako mogu razviti po život opasne bolesti, a gdje su ujedno osuđene na gotovo potpunu društvenu izolaciju.

Odlučna da ovakvu praksu iskorijeni, Rupa Chand Shah drži podučava žene i djevojke i podiže svijest o menstruaciji, te ih potiče da dolaze i onda kada imaju menstruaciju, nadajući se kako će njezin primjer iskorijeniti chaupadi tradiciju.

4. Čak i u SAD-u, žene beskućnice proživljavaju pravu borbu za vrijeme menstruacije

Gotova svaka žena u razdoblju do menopauze treba tampone i uloške. Iako su visoko na listi potrepština u skloništima za žene, upravo su to ujedno i proizvodi kojih najčešće nedostaje. Ti su proizvodi skupi, a donatori/ice na njih nerijetko zaborave.

Problem pogoršava i činjenica da beskućnice rijetko dolaze do prilika za tuširanje, što otežava održavanje higijene i sprječavanje infekcija za vrijeme menstruacije.

Kako bi pomogli/e beskućnicama, mnoge neprofitne organizacije kao što je Distributing Dignity, nastoje prihvatilišta u New Yorku, New Jerseyju i Pennsylvaniji opskrbiti s čim više higijenskih proizvoda za žene.

5. Menstruacija je stroga tajna u državi Malavi

Sramota oko menstruacije je u državi Malawi toliko proširena da roditelji sa svojom djecom o njoj uopće ne pričaju, navodi UNICEF. Djevojke skupljaju informacije od svojih rođakinja, koje ih uče kako izraditi uloške od dijelova stare tkanine i savjetuju ih da ne pričaju s dječacima za vrijeme menstruacije.

UNICEF-ov program o menstrualnoj higijeni trudi se razbiti ovakve mitove i nudi djevojkama edukaciju i resurse kako bi sigurno i udobno proživjele svoju menstruaciju. Grupe potpore grade u školama sanitarne čvorove kako bi djevojkama i dječacima osigurali privatnost, dijele djevojkama higijenske proizvode i organiziraju “majčinske grupe” na kojima uče djevojke o menstruaciji.

6. U Boliviji, djevojke uče kako se uloške ne smije vidjeti čak ni u kantama za smeće – navodi ih se vjerovanju da to uzrokuje rak

U Boliviji je još uvijek prisutna užasna sramota oko menstruacije pa se tako djevojke uči, čak i u školama, da drže svoje upotrebljene higijenske uloške podalje od ostatka drugog smeća. Tradicionalna uvjerenja kažu da miješanje upotrebljenih uložaka s ostalim vrstama smeća može dovesti do bolesti ili do raka, navodi UNICEF. Iako postoje označena mjesta samo za upotrebljene uloške, djevojke ih nerijetko skupljaju i nose u svojim školskim torbama te ih tek kod kuće bacaju.

Nakon provedenog istraživanja u deset škola u Boliviji, UNICEF je detektirao glavne probleme s kojima se suočavaju djevojke koje imaju menstruaciju, među kojima je osjećaj srama i ograničen pristup privatnim zahodima. Stoga je organizacija osmislila plan pomoću kojega će olakšati djevojkama sate provedene u školama. Potaknuli/e su opsežnu edukaciju o menstruaciji, povećali/e su pristup upijajućim materijalima i poboljšali/e sanitarne uvjete u školama.

7. U nekim dijelovima Indije, žene i djevojke se uči da menstruacija može zagaditi hranu

Folklor uvjerava mnoge žene i djevojke u nekim dijelovima Indije da će, ukoliko pripremaju ukiseljeno povrće dok imaju menstruaciju, pokvariti namirnicu samim svojim dodirom. Međutim, nisu opomenute da se klone samo zelenoga povrća.

Žene i djevojke se upozorava da ništa ne pripremaju jer mogu uništiti hranu svojim dodirom.

Kako bi ispravila ovu nepravdu u dijelovima Indije, Menstrupedia nastoji preko multimedijskih sadržaja razoriti ove mitove kojima su podvrgnute žene i djevojke diljem Indije.

8. U Afganistanu, žene se uvjerava kako će postati neplodne ako se tuširaju za vrijeme menstruacije

U Afganistanu, postoji pogrešno vjerovanje kako pranje genitalija za vrijeme menstruacije dovodi do “gazaga”, što znači infertilnost.

Kako bi na vrijeme reagirali/e, UNICEF-ov program WASH poučava djevojke ispravnim higijenskim navikama, izgrađuje objekte za menstrualnu higijenu, a edukacija o menstrualnoj higijeni provodi se i u školama diljem zemlje.

9. Više od polovice djevojaka u Iranu vjeruje kako je menstruacija bolest

U Iranu postoji još jako puno stigmi i dezinformacija oko menstruacije, tako da ne čudi podatak da čak 48 posto djevojaka misli kako je to bolest, navodi studija koju je proveo UNICEF.

Usprkos dugogodišnjim zabludama, intervencije su se pokazale učinkovitima. Studija objavljena u Nacionalnom centru za informiranje o biotehnologiji pokazala je da se 61 posto djevojaka koje su prošle edukaciju o menstruaciji počelo kupati za vrijeme ciklusa.

Prevela i prilagodila Martina Polenus