U fokusu

Indija je opet u šoku

Nezaštićene indijske žene

Nezaštićene indijske žene

Nakon što su petogodišnju djevojčicu okrutno silovala dvojica muškarca, Indija je opet u šoku. Nasilje nad ženama tamo je duboko ukorijenjeno u društvu. Razloga za to ima puno.

“Još iz staroindijskih tekstova može se vidjeti da je žena tamo imala podređenu ulogu u društvu”, kaže indologinja Renate Syed s minhenskog Sveučilišta Ludwig Maximilian.

Ona se u svojoj knjizi Kćer je nesreća intenzivno bavila diskriminacijom žena u staroj i u modernoj Indiji.

“Žena je oduvijek doživljavana kao vlasništvo muškarca. Samo je muškarac mogao biti razumsko stvorenje. Žene su smatrane nerazumnima”, rekla je.

Zbog toga su žene uvijek morali kontrolirati muškarci, objašnava Syed: “To nalazimo u Indiji i danas kad ženama nije dopušteno da grade vlastiti indentitet. Na ženu se gleda samo kao na kćer ili suprugu nekog muškarca. Tako im se otima neovisnost”.

Društvo u procesu promjene 

Indijsko se društvo trenutačno nalazi usred procesa izuzetno brze modernizacije. Gospodarski rast je velik a Indija kao regionalna i nuklearna sila u međuvremenu samouvjereno zahtijeva i stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a. No, na primjer, sposobni i obrazovani i u svijetu priznati indijski kompjutorski stručnjaci i znanstvenici u svojoj su zemlji tek sitna manjina. Još uvijek dvije trećine stanovništva živi na selu, od poljoprivrede. Često, bez redovitog dotupa struji i vodi.

Ali to nije jedini razlog zbog kojeg je nasilje nad ženama tako duboko ukorijenjeno.

“Svakome je jasno da naš pravosudni sustav ne funkicionira. Policija je dijelom korumpirana. Često nije na visini svoje odgovornosti”, objasnila je.

Aktivistkinje koje se zalažu za ženska prava kritiziraju policiju da u slučajevima silovanja često štiti počinitelje. Naročito kad su umiješane utjecajne ili bogate osobe. Tada same žene moraju dokazivati da se dogodilo silovanje. A preopterećenom pravosudnom sustavu trebaju godine dok ne dođe do pokretanja sudskog postupka.

{slika}

Kulturna tradicija

No ima još razloga zbog kojih su žene u indijskom društvu u lošijem položaju. Oduvijek se u Indiji, za vjenčanje po hinduističkim običajima, od mladenkine obitelji tražio ogroman miraz. Iako je to već desetljećima zabranjeno, ova se tradicija nije ugasila. Jer mladenkina obitelj bi izgubila obraz ukoliko ne bi platila miraz. Stoga žene i djevojke u obitelji predstavljaju veliki financijski teret. U nekim se područjima, prije svega u sjevernim pokrajinama Punjabu i Haryani, zbog toga zadnjih godina povećao broj pobačaja kod žena koje su nosile ženski fetus. I ova je praksa stavljena izvan zakona.

Slabo obrazovane

Lošiji položaj žena u indijskom društvu reflektira se već rano u životu svake djevojčice. Istraživanja pokazuju da u mnogim područjima žene doje svoje sinove dulje nego kćeri. U obiteljima s puno djece, dječaci imaju prednost kad se radi o obrazovanju, jer i dalje vrijedi pravilo da će djevojka udajom napustiti rodni dom i prijeći u muževu obitelj a time je izgubljena za vlastitu obitelj. Stoga je roditeljima izuzetno važno da školuju sinove jer žive u zemlji u kojoj ne postoje sustavi socijalnog osiguranja. I tu tradiciju indijska vlada pokušava iskorijeniti. Tako je za djevojčice školovanje na državnim školama besplatno. Pismenost kod žena danas iznosi 65,4 posto, dok je još 2001. bila tek 48 posto. No kod muškaraca je stopa pismenosti puno viša.

Sve to čini žene u Indiji lakim žrtvama, kaže indologinja Renate Syed.

“To je laka dostupnost…. djeca su u Indiji na ulici, lako se može do njih. A baš je male djevojčice lako prestrašiti. Njih se odgaja tradicionalno, da budu dobre, da budu poslušne i da u muškarcima vide autoritet”, kaže ona.

Svejedno ova stručnjakinja za indijsku kulturu smatra da je u ovom narodu od 1,2 milijarde ljudi broj silovanja zapravo manji no što se to trenutačno čini.

“Ovi (zadnji) grozni događaji pružaju pogrešnu sliku, da se to u Indiji neproporcionalno često događa. To nije istina”.

Stručnjaci smatraju da izvještavanje o užasnim zločinima silovanja koja su se dogodila u proteklih par mjeseci, vodi u promjene. Prije svega, društvo je o ovom problemu počelo raspravaljati.