U fokusu

Ravnopravnost spolova i dalje samo na papiru

Ni jednu od zadarskih gradskih tvrtki ne vodi žena

Ni jedno od 14 trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Zadra nema direktoricu, osim što je Sonja Peričić na čelu Razvojne agencije Zadarske županije. I “kulturne” ustanove vode muškarci: ravnatelj Znanstvene knjižnice je Miro Grubić, Gradsku vodi Ivan Pehar, a Hrvatsku kazališnu kuću Renato Švorinić. Ravnopravnost spolova nije ništa uočljivija ni kod članstva po nadzornim odborima gradskih poduzeća, u kojima sjedi 36 muškaraca i svega tri žene. Te brojke jasno pokazuju “tko je glavni” u tijelima u kojima se donose odluke. Puna dominacija žena postoji jedino u zadarskom predškolstvu – vrtiće vode ravnateljice.

Ni jednu od zadarskih gradskih tvrtki ne vodi  žena

Red poznatih brojki, red još poznatijih konstatacija, pa malo trulih pravnih temelja, nešto demagogije i navodne političke volje da se stvari mijenjaju, tako uobičajeno izgleda prigodno elaboriranje spolne ravnopravnosti. Evo kako je na problem ženske podzastupljenosti, kroz stranačku prizmu, upozorila HSLS-ova predsjednica Foruma žena Morana Babajko:

 – Iako žene čine 52 posto biračkog tijela, nisu dovoljno zastupljene u tijelima u kojima se donose odluke. To naša stranka mijenja.

U RH postoje preduvjeti za ravnopravnost spolova, diskriminacija je zabranjena, ali tako je samo na papiru. Djelomično je to zato što ne poznajemo dovoljno sva naša prava i zato značajan dio naših aktivnosti usmjeravamo na informiranje o pravima, ne samo žene, nego cjelokupnog društva.

Kako je sve to izgovoreno prigodom izbora u gradskom ogranku stranke, evo nekih “gradskih” podataka. Primjerice, u Gradskom vijeću Zadra sjedi 21 muškarac i sedam žena, ali među njima nije ni jedna liberalka jer se HSLS odlučio za Damira Kasapa.

Zvonimir Vrančić kao gradonačelnik i Darko Kasap i Dražen Grgurović kao zamjenici čine u cijelosti izvršnu “mušku” vlast u Gradu u čijoj upravi je od 14 gradskih pročelnika čak njih deset muškog spola – čast 52 posto birača brane Grozdana Perić, Marija Pavlović-Palčok, Dolores Grdović-Kalmeta i Mirjana Zubčić.

Nije poznato što je u tim brojkama kroz dugogodišnju participaciju u lokalnoj vlasti “mijenjao HSLS”, ali priča može ići i dalje. Ni jedno od 14 trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Zadra nema direktoricu, osim što je Sonja Peričić na čelu Razvojne agencije Zadarske županije.

I “kulturne” ustanove vode muškarci: ravnatelj Znanstvene knjižnice je Miro Grubić, Gradsku vodi Ivan Pehar, a Hrvatsku kazališnu kuću Renato Švorinić.

Ravnopravnost spolova nije ništa uočljivija ni kod članstva po nadzornim odborima gradskih poduzeća, u kojima sjedi 36 muškaraca i svega tri žene. Te brojke jasno pokazuju “tko je glavni” u tijelima u kojima se donose odluke.

Dominacija jedino u predškolstvu

Puna dominacija žena postoji jedino u zadarskom predškolstvu – vrtiće “Radost”, “Sunce” i “Laticu” vode ravnateljice, a nadmoć žena vidljiva je i kroz upravna vijeća u kojima se nalazi 12 žena i tri muškarca. Kod ravnatelja gradskih osnovnih škola “rezultat” je izjednačen – pet je ravnatelja i isto toliko ravnateljica.