U fokusu

mima simić u nedjeljom u 2

‘Nikad ne bih ni spominjala da sam lezbijka da se ne radi o društvenom problemu’

‘Nikad ne bih ni spominjala da sam lezbijka da se ne radi o društvenom problemu’

Filmska kritičarka, književnica i prevoditeljica Mima Simić tokom svog današnjeg gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2 priznala je kako ‘voli život na rubu’ te progovorila o svom autanju, aktivizmu, ali i glazbenom te književnom opusu.

“Još prije 18 godina istupila sam u javnost, a kviz mi se činio kao dobro mjesto da me medij ne pojede. Naravno, tu je bio dodatni pritisak da ne ispadnem nakon nekoliko pitanja. Otac je išao sa mnom na kviz, što je bilo dodatno prkošenje stereotipima. Njegova podrška bila je važna na simboličkoj razini jer roditelji homoseksualnih osoba često su stigmatizirani više nego njihova djeca. Doduše, tata je progutao knedlu kad je shvatio da će emisija biti emitirana na Uskrs, ali sve je ispalo dobro. S Tarikom nisam ništa dogovarala, sve je ispalo spontano jer sam u formularu napisala da živim s partnericom”, započela je Mima priču o svom javnom autanju.

Dodala je kako nikada nije imala problema s obitelji i prijateljima što se tiče njenog priznanja da je lezbijka. Štoviše, istaknula je kako svoju seksualnu orijentaciju ne bi uopće spominjala da se ne radi o ‘društvenom problemu’.

“Smatram sebe puno boljom spisateljicom i filmskom kritičarkom nego lezbijkom. To nikad ne bi ni spominjalo, da se ne radi o društvenom problemu. To je žrtva koju sam morala podnijeti i prihvatila sam tu igru u kojem žrtvujem svoje ostale identitete na račun ovog aktivizma. Možda će nekog zainteresirati moja književnost ako im se svidi moj aktivizam, tko zna”, izjavila je.

No, komentirala je kako vidi pomake u Hrvatskoj u posljednjih 15-ak godina, ali i ne onako preogrsivne kakve bi ona htjela ugledati. Tu je spomenula i novoosnovanu studentsku inicijativu AUT na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za koju je naglasila da sigurno ne bi bila moguća prije deset godina.

Upitana kako gleda na inicijativu U ime obitelji koja je prikupljala potpise za referendum prema kojem bi ubuduće u Ustavu trebalo stajati da je brak zajednica između muškarca u žene, Simić je navela da članak 3. Ustava RH govori o jednakosti svih, pa bi ‘sutra umjesto homoseksualaca mogli biti ugroženi Romi ili crnci’.

“Uvjerena sam kako Isus nikad ne bi stavio potpis na njihov referendum jer ne bi dopustio da neki građani i građanke  budu tretirani kao drugorazredni. Što bi se bilo kome dogodilo da ja dobijem pravo na brak Čime bi itko bio ugrožen”, upitala se Simić.

Više pogledajte OVDJE!