U fokusu

vjerska uvjerenja roditelja bitna za obrazovanje djece

Novi Obiteljski zakon: Ukida se izjednačavanje bračnih i izvanbračnih zajednica

Novi Obiteljski zakon: Ukida se izjednačavanje bračnih i izvanbračnih zajednica

HRT/Screenshot

HDZ je na očitovanje koalicijskim partnerima uputio novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Nova verzija, kako piše Jutarnji list, ne sadrži spornu definiciju obitelji (obitelj kao zajednica muškarca, žene i djeteta) zbog koje je lani prijedlog povučen iz javne rasprave, ali i dalje ima izrazito problematičnih točaka povezanih s izvanbračnim zajednicama, razvodom maloljetne djece i obrazovanjem.

Izvanbračne zajednice nisu izjednačene s bračnima, što je bio slučaj u postojećem Obiteljskom zakonu. U novom je prijedlogu ostavljena definicija izvanbračne zajednice, ali su izbrisani stavci prema kojima “izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju primjenjuju odredbe ovoga Zakona, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova”. Isto tako, prema novom prijedlogu Zakona izvanbračni parovi moći će posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”.

Prema novoj verziji Zakona razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan o skrbi za dijete je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika – odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete – plaćat će roditelji, piše Jutarnji.

Što se obrazovanja djece tiče, sporan članak 104. iz povučenog prijedloga, u kojem je stajalo da “roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima”, maknut je iz novog prijedloga. Međutim, sad je u članak 108. ubačen stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.