U fokusu

traže ostavku ivanova i pravdu za ubijenog mladića

Novi protesti u Makedoniji

Novi protesti u Makedoniji

Građanska inicijativa Protestujem i u četvrtak navečer je organizirala proteste u Skoplju i drugim gradovima Makedonije, tražeći smjenu predsjednika Gjorgea Ivanova i povlačenje njegove odluke o aboliciji odgovornih u aferi Prisluškivanje, kao i odgađanje izbora zakazanih za 5. lipnja.

Ispred zgrade Vlade prosvjednici i prosvjednice su u makedonskom glavnom gradu crvenom bojom išarali slike bivšeg premijera Nikole Gruevskog i bivše ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske. Time su obilježili godišnjicu ubistva Martina Neškovskog, prenosi Tanjug makedonske medije.

Građanke i građani su tim povodom crvenom bojom na bijelom platnu ispisali poruke ‘Pravda za Martina’, ‘Sloboda za sve’, ‘Ubojice’, tražeći pravdu za ubijenog mladića.

Lider opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev prije godinu je objavio da je 22-godišnjeg Martina Neškovskog 2011. ubio policajac na dužnosti na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE.

U Makedoniji, siromašnoj balkanskoj zemlji od 2 milijuna stanovnika, počela su previranja nakon što je čelnik oporbe socijaldemokrat Zoran Zaev optužio premijera iz konzervativne stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegova šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova u veljači prošle godine za organizaciju prisluškivanja više od 20.000 ljudi.

Oporba je rekla da su telefonske vrpce otkrile državnu kontrolu novinara, sudaca, zapošljavanja u javnom sektoru kao i namještanje izbora u Makedoniji koja teži priključenju i EU-u i NATO-u.

U skladu s dogovorom pod pokroviteljstvom EU-a postignutim prošle godine u pokušaju okončavanja krize, imenovan je posebni tužitelj i Gruevski se složio s održavanjem prijevremenih izbora koji se očekuju u lipnju.