U fokusu

ideologija, a ne prava i životi građana i građanki

Odbijeno izvješće pučke pravobraniteljice: ‘Rezultat glasovanja pritisak je na instituciju’

Odbijeno izvješće pučke pravobraniteljice: ‘Rezultat glasovanja pritisak je na instituciju’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Nakon što danas saborski zastupnici nisu prihvatili izvješće pučke pravobraniteljice, Lora Vidović se oglasila priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:

Današnje neprihvaćanje Izvješća pučke pravobraniteljice za 2015. godinu u Hrvatskom saboru politički je pritisak na neovisnost institucije. Tome u prilog govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima svi zastupnici prihvatili jednoglasno.

Podsjećam da njime, u više od 50 tematskih poglavlja, opisujemo stvarnost s kojom su suočeni naši/e građani i građanke.

U 2015. godini 92.000 umirovljenika/ca primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i sustava rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti. Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto. Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine.

Sa žaljenjem moram ustvrditi da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih nam se pritužuju.

Rezultat glasovanja je potvrda da trebamo i dalje nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana/ka i suzbijanju diskriminacije. Njihova radna, socijalna, ekonomska i druga prava se i dalje svakodnevno krše ili su ozbiljno ugrožena, dok diskriminacija iz godine u godinu predstavlja značajan problem.

Nadamo se da 160 preporuka koje donosi Izvješće za 2015. godinu neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će ipak biti provedene, u cilju bolje zaštite ljudskih prava i snažnije borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti pratiti njihovu provedbu i u isto vrijeme raditi na izazovima koji se nastavljaju i u 2016. godini.

Lora Vidović, pučka pravobraniteljica