U fokusu

'Ponosan sam jer sam na pravoj strani povijesti'

Održan prvi Montenegro Pride

Održan prvi Montenegro Pride

Mirko Savović/http://www.cdm.me

U Podgorici je danas održana Povorka ponosa pod nazivom Montenegro Pride, kojoj je prisustovalo oko 100 sudionika/ica, prenose crnogorski mediji.

Organizatori/ce Povorke zadovoljni su današnjim okupljanjem i najavili su da će naredni Pride u Crnoj Gori biti održana u lipnju 2014. godine.

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je Povorka potvrda da je podrška crnogorske vlasti istinska, a ne deklarativna, te da je pokazala da je ispred država regije.

Ministar za manjinska prava Suad Numanović kazao je da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima/kama zajamčeno pravo okupljanja. Dodao je da država neće dopustiti da se bilo koji građanin osjeti manje vrijednim.

Pored ministra Numanovića, u koloni su bili još i savjetnik premijera Jovan Kojičić, predstavnici civilnog društva i regionalnih LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i predstavnici diplomatskog zbora, prenosi rtl.hr.

Sudionici Povorke nosili su zastave duginih boja i EU. Na čelu povorke bio je transparent Crna Gora ponosno, a potom Gay je OK, kao i transparenti Svako ima svoje pravo, Napredak je tolerancija, Ovo su i naše ulice i Ponosan sam jer sam na pravoj strani povijesti.

{slika}

Tijekom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a jako policijsko osiguranje pratilo je sudionike/ice. Kako javljaju podgorički mediji, više desetina huligana je uhićeno.

Grupa protivnika Povorke ponosa pokušala je na više mjesta u gradu probiti policijski kordon, ali u tome su bili spriječeni. Grupa huligana je kamenovala i zgradu Vijesti i tom prilikom polomljen je prozor na zgradi tog medija. Kamenovan je i službeni automobil Vijesti, parkiran ispred zgrade.

Više od 2.000 pripadnika/ca policije je organiziralo pet sigurnosnih prstenova, a grad je nadlijetao i policijski helikopter.

Prema saznanjima portala Cafe Del Montenegro, ozlijeđeno je oko 20 policajaca/ki, a privedeno je više osoba. Na pojedinim lokacijama još uvijek ima incidenata. Organizatori/ce Pridea posebno su se zahvalili pripadnicima Uprave policije, prenosi Tportal.

Sudionici/e Parade i predstavnici/e medija s lica mjesta su evakuirani/e policijskim kombijima.

Ovo je prvi Pride održan u Podgorici, a onaj održan u srpnju u Budvi bio je obilježen žestokim sukobima policije i huligana.