U fokusu

Konzervativci/ke ne odustaju

Održano saslušanje inicijative

Održano saslušanje inicijative

U četvrtak, 10. travnja, održano je drugo saslušanje Europske građanske inicijative u parlamentu. Organizatori inicijative koja se zove One of us zalažu se za zabranu i prestanak financiranja svih aktivnosti, uključujući i znanstvena istraživanja, koja uključuju uništavanje ljudskih embrija, o čemu smo već pisale.

Kampanja je ukupno sakupila 1,72 milijuna provjerenih potpisa prešavši prag u 18 zemalja. Inicijativa zahtijeva zabranu i prestanak financiranja svih aktivnosti koja uključuju uništavanje ljudskih embrija, pogotovo u području istraživanja, razvoja i javnog zdravstva.

Hannes Swoboda, predsjednik Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, rekao je: “Cijenimo demokratski doprinos građana/ki, no čini se da je ovo što je predstavljeno kao europska građanska inicijativa zapravo financirano od strane ekstremnih religioznih i političkih kanala i usko povezano s organizacijama koje lobiraju iz SAD-a prema Africi protiv ženskih i LGBTI prava.

Prijedlozi inicijative One of us izlažu riziku živote i zdravlje žena i djece, što nikako nećemo prihvatiti. Nećemo se vratiti unazad i nehumano napustiti žene u zemljama u razvoju uskraćujući im europske fondove koji su očajnički potrebni da bi smanjili mortalitet majki i trudnica. U današnje vrijeme, oko osamsto žena svakog dana umre tijekom trudnoće i poroda. Naš fokus je usmjeren na smanjivanje te brojke. Ako ova inicijativa uspije u svom naumu, poništit će sav napredak koji smo napravili u zemljama u razvoju i povećati smrtnost trudnica.

Slično tomu, istraživanja pomoću embrionalnih stanica u Europskoj uniji slijede stroga pravila i regulacije i fundamentalna su za liječenje bolesti kao što je dijabetes, Parkinsonova bolest, Huntington i Alzheimer. Konstruktiva debata o etičkim standardima ne može biti zamijenjena ideološkim govorima mržnje, kakvima smo svjedočili danas na saslušanju.”

Prošla godina se pokazala kao vrlo teška za reproduktivna i seksualna prava žena u Europi, što se očigledno nastavlja i ove godine. Postavlja se pitanje do koje su mjere konzervativne struje spremne ići da bi svima nasilno nametnule svoja svjetonazorska stajališta koja su, kao i uvijek, zapakirana kao briga za nekoga drugog. Sudeći po dosadašnjim naporima, ne poznaju granicu.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.