U fokusu

Potpisan ugovor o Beogradu na vodi

Patka je podvaljena, ovaj, potpisana

Patka je podvaljena, ovaj, potpisana

U Beogradu je danas potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekt “Beograd na vodi”, čija je vrijednost oko 3,5 milijardi eura. Ugovor su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica građevine, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora “Eagle Hillsa” Muhamed Alabar i direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović. Ceremoniji nedjeljnog potpisivanja prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prenosi Tanjug.

Valja podsjetiti da građani/ke Beograda već tri godine slušaju priču o famoznoj investiciji koja će “pokrenuti posrnulu industriju, privući obilje investitora i novca, uljepšati krunski dragulj Beograda – Savamalu i obilježiti epohu vladavine jednog političara”

Prigodno uz potpisivanje Ugovora, nekoliko stotina građana i građanki protestiralo je danas ispred zgrade Geozavoda na prosvjedu u organizaciji inicijative Ne da(vi)mo Beograd. Protest pod nazivom “Pokažimo im patku” organiziran je s ciljem da se čuje glas građana/ki o, kako kažu “sramnom ugovoru između države i privatnog investitora”. Uz gigantsku patku, na prosvjedu su se mogli vidjeti i istaknuti transparenti  “Ne da(vi)mo Beograd” i “Beograd neće buržujski kvart na vodi”.

“Došli smo im pokazati patku za sve promijenjene urbanističke planove, promijenjene zakone, nasilno raseljene radnike Željeznice i sve što će tek biti napravljeno na štetu nas građana/ki, a u korist investitora”, poručila je Ljubica Slavković iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, prenosi N1.

U pozivu na prosvjed iz inicijative su poručili:

“Vlast će predati najvredniji prostorni resurs Beograda i obavezati se na infrastrukturne radove koji će građane koštati preko milijardu evra. Sve to za projekat o kome nismo pitani, koji nam ne treba, nema smisla i za koji ne postoje garancije da će se uopšte desiti.

Iako je sve to dobro poznato, ljudi iza ovog dokazano mutnog posla ne osvrću se na zakone i apele javnosti.

A ako ne žele da nas čuju, onda će nas videti.”

Beograd na vodi aktivistima/kinjama inicijative, građanima/kama, ali i članovima/icama Akademije arhitekture Srbije već dugo smrdi, na što su konstantno upozoravali poduzetim akcijama.

Nedavno je na naslovnoj strani Politike objavljen crtež Dušana Petričića, na kojem je jasno prikazan građevinski plan za dobar biznis od nacionalnog značaja.

{slika}

Na crtežu vidite Beograd na vodi – zlatne boje i na vrhu. Ispod, u ruševinama, zgrade Zdravstva, Pravosuđa, Obrazovanje i Kulture.

Mihajlović je poslije potpisivanja Ugovora rekla da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju. Muhamed Alabar rekao je da je to važan za građane/ke Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije uz dodatak da će projekt imati nevjerojatan efekt na ekonomski rast. 

Patka je podvaljena, ovaj, potpisana.