U fokusu

preporuka eu

Pilula za dan poslije u Hrvatskoj bez liječničkog recepta?

Pilula za dan poslije u Hrvatskoj bez liječničkog recepta?

Pilula za dan poslije ellaOne, koja se u Hrvatskoj danas može dobiti samo uz liječnički recept, mogla bi uskoro ući u slobodnu prodaju u ljekarnama, prenosi Novi list.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je preporuku Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) da se režim izdavanja ovog hitnog kontraceptivnog sredstva iz postojećeg izmijeni u bezreceptni.

Preporuku upućuju Europskoj komisiji radi donošenja pravno obvezujuće odluke, što bi u slučaju pozitivne odluke značilo da će se ovaj lijek na čitavom prostoru Europske unije moći kupovati bez recepta.

U Europskoj agenciji za lijekove procijenili su da se ovaj kontraceptiv može koristiti sigurno i učinkovito i bez liječničkog recepta, te da bi se tako ženama ubrzao pristup lijeku i povećala njegova učinkovitost.

Ocijenili su i kako su ellaOne pilule jednako sigurne kao i hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel. Hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel, a mogu se uzeti do 72 sata nakon spolnog odnosa, izdaju se bez recepta u 23 europske zemlje.

Iznimku čine Malta, gdje ovi lijekovi uopće nisu u prometu, te Hrvatska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Lihtenštajn i Poljska, gdje su hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel dostupni samo na recept.

Tako bi ellaOne postale prve pilule za dan poslije koje hrvatski parovi, ako zagusti, mogu odmah kupiti u ljekarni. Cijena jedne takve tablete, koje se prodaju u pojedinačnom pakiranju, kreće se iznad 200 kuna.

U EMA-i procjenjuju da bi Europska komisija odluku trebala donijeti u roku od tri mjeseca, a ona će biti obvezujuća za sve države članice.

Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica upozorava da je pilula za dan poslije prihvatljivija od pobačaja, ali se može koristiti ‘samo izuzetno’, a nikako kao zamjena za kontracepciju.

“Upotreba kontracepcijskih pilula kod nas je niska, koristi ih samo 12 posto spolno aktivnih adolescenata, dok je europski prosjek 30 posto. Kultura uzimanja tableta je slaba, a bojim se da bi, kao što je abortus postao sredstvo kontracepcije, i pilule za dan poslije mogle postati zamjena za redovitu kontracepciju. Zato prvo i osnovno mora biti edukacija djevojaka i mladića, koji moraju biti informirani o tome čemu služi hitna kontracepcija, koliko je često smiju koristiti, i kakve su posljedice prekomjerne upotrebe takvih sredstava”, upozorava Lepušić.