U fokusu

uspostavljen prvi ženski sud

Počelo suđenje za silovanje i ubojstvo u New Delhiju

Počelo suđenje za silovanje i ubojstvo u New Delhiju

Započelo je suđenje petorici muškaraca koji su napali i brutalno silovali mladu studenticu Jyoti Singh Pandey prošlog mjeseca u New Delhiju, a koja je kasnije preminula od posljedica zadobivanja teških ozljeda. Šestooptuženi 17-godišnjak imat će odvojeno suđenje na maloljetničkom sudu.

Petorica optuženih za silovanje, otmicu i ubojstvo, ako se proglase krivima mogli bi biti osuđeni i na smrtnu kaznu. Kako prenosi The Wall Street Journal, gradske vlasti su obećale ubrzano suđenje, proces u suprotnosti s mnogim indijskim kaznenim predmetima koji se godinama vuku po sudovima.

Prema CNN-u, policijski službenici su najavili planove za jačanje zakona o silovanju i seksualnom zlostavljanju, kao i mandat da svaka policijska postaja u New Delhiju zaposli najmanje 10 policajki i dvije žene inspektorice koje će biti osposobljene za pritužbe žena u vezi slučaja silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Napad na 23-godišnju studenticu i njezinog prijatelja izazvao je prosvjede u blizini sjedišta vlade u New Delhiju i međunarodnu zabrinutost seksualnim zločinima u Indiji gdje se u prosjeku svakih 20 minuta prijavi silovanje.

Također, u pokušaju da riješe bezumna seksualna zlostavljanja žena, Indijci su u Zapadnom Bengalu u srijedu uspostavili prvi ženski sud koji će se isključivo baviti zločinima protiv žena, javlja Reuters.

Sud je osnovan u okrugu Malda poznatom po eskalaciji spomenutog nasilja, a njime će rukovoditi isključivo žensko osoblje koje će se baviti samo prekršajima počinjenima protiv žena. Otvorili su ga glavni sudac Visokog suda pravde u Kalkuti Arun Mishra i sudac Visokog suda u Kalkuti Kanwaljit Singh Ahluwalia.