U fokusu

Unatoč tomu, on će se održati

Policija zabranila Radničkoj fronti prosvjed protiv obaveznog vojnog roka

Policija zabranila Radničkoj fronti prosvjed protiv obaveznog vojnog roka

Facebook događaja

Policija je zabranila Radničkoj fronti održavanje “Prosvjeda protiv obveznog vojnog roka”, koji je najavljen za subotu, 11. veljače točno u podne. Razlog je navodni skup podrške vojnom roku koji se pola sata ranije održava na istom mjestu – Trgu Petra Krešimira IV ispred zgrade MORH – a. Ipak, organizatori poručuju da ih to neće spriječiti u naumu da se prosvjed održi i pozivaju sve građane i građanke da im se pridruže na dogovorenom mjestu, u dogovoreno vrijeme. 

Priopćenje Radničke fronte prenosimo u cijelosti: 

Radnička fronta je sinoć (ponedjeljak, 6.2.) kasno na društvenim mrežama najavila subotnji prosvjed (u podne) pred zgradom MORH-a na Trgu Petra Krešimira IV br. 1 u Zagrebu – prosvjed protiv uvođenja obaveznog vojnog roka. Tu su vijest danas rano popodne objavili svi značajniji mediji, a naš je član danas prosvjed krenuo uredno prijaviti MUP-u (zakonski je uvjet prijaviti prosvjed najmanje 2 dan prije).

No tamo nas je čekalo vrlo neugodno iznenađenje. Našeg je člana policija prvo bezobrazno i nepotrebno izvozala po nekoliko policijskih postaja, da bi mu onda priopćila da prosvjed ne može prijaviti jer je netko navodno još jutros na istom mjestu prijavio prosvjed. Policija nam pritom uopće nije htjela reći o kome se radi.

Tek nekoliko sati nakon toga, na društvenim mrežama smo vidjeli da se radi o nekakvoj nepoznatoj “udruzi” koja navodno organizira skup podrške uvođenju vojnog roka. Taj je skup na društvenim mrežama najavljen tek nakon što nam je policija odbila prijavu našeg, već ranije objavljenog, skupa. Potpuno je jasno da je ovdje riječ o vrlo sumnjivoj priči. Trg Petra Krešimira IV je vrlo velik i na njemu ima mjesta i za nekoliko različitih prosvjeda. To što je netko navodno prijavio neki drugi prosvjed tamo ne znači da ima ikakvog razloga da i mi tamo ne prosvjedujemo. 

Naravno, vrlo je neobično da se prosvjed odlučio organizirati baš tamo, na istom mjestu kao i naš prosvjed, samo pola sata ranije – iako taj drugi prosvjed uopće nije bio najavljen prije našega – i da je policija odlučila ne samo podržati takvu provokaciju, nego još i zabraniti drugo, već prije najavljeno, okupljanje.

Nema nikakve sumnje da se ovdje radi o pokušaju policije, u suradnji s nekakvom “udrugom” ili ne, da spriječi već prije najavljen proturatni prosvjed koji je u javnosti izazvao dosta pažnje, s obzirom da se već više od tjedan dana diskutira o problematici uvođenja vojnog roka.

Dakle, nakon što je politička elita, koja sama redom nikad nije bila u vojsci, odlučila da je njezino rješenje za katastrofalno stanje zemlje (npr. 45% nezaposlenih mladih, konstantno iseljavanje iz zemlje, kopanje po smeću kao svakodnevica, skoro 30% ljudi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, realne plaće skoro 30% manje nego prije 40 godina itd.) to da mladost bez posla dodatno indoktrinira na vojnom roku, da bi ih kasnije mogla slati da gine za njihove interese u nepotrebnim ratovima – odlučila je zabraniti čak i prosvjedovanje protiv takve bezobrazne politike.

Ovo je vrlo zabrinjavajuć razvoj situacije – uza sve negativne tendencije koje se događaju u društvu, dolazimo i do prvih naznaka stvaranja policijske države, države u kojoj će biti zabranjeno čak i mirno prosvjedovati.

Mi u Radničkoj fronti poručujemo da se nećemo poslušno pokoriti takvoj politici. Pozivamo sve da se u još većem broju pojave na mirnom prosvjedu u subotu 11.2. u podne pred Minstarstvom obrane! Pokažimo da se ne bojimo policije, državne autoritarnosti i pokušaja nametanja strahovlade.

Nećemo ratovati za tuđe interese – nećemo ginuti za Todorića, Kolindu i Plenkovića! Neće nas spriječiti policijske zabrane! Svi na prosvjed u subotu – pokažimo da se ne bojimo!