U fokusu

Tanja Fajon:

Poplave u Bosni i Hercegovini i Srbiji usporit će reforme u ovim državama

Poplave u Bosni i Hercegovini i Srbiji usporit će reforme u ovim državama

Na izborima za zastupnike Europskog parlamenta (EP), koji su u zemljama EU održani od 23. do 25. svibnja, Tanja Fajon je dobila još jedan mandat. Kako su se bližili izbori za EP, počele su spekulacije o reorganizaciji Europske komisije. Tema koja je uzburkala javnost bila je mogućnost ukidanja funkcije povjerenika za proširenje EU. To je posebno zabrinulo države Zapadnog Balkana koje vode pregovore oko članstva u EU. Fajon kaže da nema informaciju da će se nešto takvo dogoditi.

“Točno je da su u posljednje vrijeme kružile spekulacije da postoji mogućnost da više neće postojati povjerenik za proširenje. Ne raspolažem službenim informacijama koje bi to mogle potvrditi. U ovom trenutku, dakle neposredno poslije europskih izbora, sve izgleda kao da do toga neće doći. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi, jer bi to bio loš signal državama koje se žele pridružiti EU, uključujući države Zapadnog Balkana”, smatra Fajon.

 

Poplave u Srbiji i BiH usporit će reforme u ovim državama

Tanja Fajon je iskazala zabrinutost zbog poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

“Trenutna situacija je, uslijed vremenskih neprilika i poplava, izvanredna i zabrinjavajuća. Nastala šteta je velika i imat će dugoročne posljedice. Nastala situacija će nesumnjivo utjecati na dinamiku provođenja reformi u Srbiji, kao i u BiH. Ono što me ugodno iznenađuje u toj situaciji elementarne nepogode je iskazana solidarnost država u regiji, prije svega ljudi. Voljela bih da vjerujem da će se trenutna suradnja i solidarnost u ovoj mjeri nastaviti i u budućnosti.  Možda će upravo krizna situacija, u kojoj su se BiH i Srbija našle, utvrditi put većoj spremnosti političara da nađu zajednički jezik i da djeluju složno”, kazala je Fajon.

 

Crna Gora je na dobrom putu

Napredak Crne Gore u pregovorima s EU itekako su pozitivno ocijenjeni u Bruxellesu.  Fajon kaže da je Crna Gora na dobrom putu kada su u pitanju europske integracije.

“Od početka pregovaranja 2012. godine, Crna Gora je ostvarila značajan napredak. Jasno je da su poglavlja 23 i 24 od vitalnog značenja, pogotovo u slučaju Crne Gore. Proces pregovaranja postavlja jasna mjerila, određena u dijalogu između Europske komisije i Crne Gore i koja treba ispuniti. U institucijama EU na Crnu Goru gledamo kao na državu s najmanje problema i državu koja prednjači u EU integracijama. Mislim da je i entuzijazam što se tiče pridruživanja EU među državljanima Crne Gore prilično visok, što je jako važno za provođenje potrebnih reformi”, pohvalila je Fajon napredak Crne Gore u pregovorima. Međutim, smatra da je nije dobar signal s aspekta ocjene stanja to što Crna Gora ni nakon godinu dana nema glavnog državnog tužitelja.

“To što Crna Gora nema glavnog državnog tužitelja duže od godinu dana svakako nije dobar signal s aspekta ocjene stanja na području sudstva i pravosuđa. Dva područja, kojima bi trebalo da se posveti puno pažnje i gdje je napredak najpotrebniji su borba protiv organiziranog kriminala i sloboda medija”, poručila je Fajon.