U fokusu

Opasno ponašanje

Poštovani oglašivači, nema ništa seksi u nasilju nad ženama

Poštovani oglašivači, nema ništa seksi u nasilju nad ženama

Počev od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,  pa sve do 10. prosinca obilježava se borba protiv nasilja nad ženama ili 16 dana aktivizma, u znak solidarnosti sa svim žrtvama koje su proživjele rodno uvjetovano nasilje.

Ova kampanja podizanja svijesti još uvijek nije doprla do svijeta mode, gdje se nasilje nad ženama još uvijek smatra prikladnim načinim da se na tržištu proizvoda dopre što lakše do potrošača. Ako ne vjerujete da je tome tako, pogledajte fotografije u nastavku koje koriste istaknuti modni brendovi za oglašavanje u ženskim časopisima.

{slika}

{slika}

{slika}

Oglašivači koji misle da je to u redu, trebali bi poslušati istinu o nasilju nad ženama koju je iznijela feministkinja Soraya Chemaly: “Svakih devet sekundi u SAD-u jedna žena je napadnuta ili pretučena. Trećina ubijenih žena svake godine u SAD-u ubijena je od strane svojih partnera. Barem jedna od svake tri žene pretučena je, prisiljena na seks ili na neki drugi način zlostavljana tijekom svog života diljem svijeta.”

Pa zašto onda modna industrija i dalje koristi oglase poput ovih za prodaju svojih proizvoda? Zašto se zloupotrebljava, komada i prikazuje kao seksi? I što je još važnije, što opsesija s pretučenim i mrtvim ženama čini društvu?

Jean Kilbourne, znanstvenica za medije kaže. “Reklame koje objektiviziraju i dehumaniziraju žene čine nasilje prihvatljivim i legitimnim. Kada se žene stalno prikazuju kao objekti, zlostavljanje i nasilje jezivi su u svakom smislu”, rekla je Jean za časopis Inquirer.

Kako što se i ispostavilo, izloženost nasilnim i ponižavajućim slikama žena utječe na naše stavove i ponašanje prema njima u stvarnom životu. Agresivno ponašanje je poput tkanine na stolu, što više dolazi do izražaja, smatra se društveno prihvatljivijim. Istraživanje provedeno 2010. pokazalo je da muškarci koji su izloženi seksualno degradirajućim prikazima žena u video igrama “imaju veću vjerojatnost seksualno maltretirati žene i veću dostupnost ženama kao seksualnim objektima”. U sličnom istraživanju iz 2008. ljudi koji su bili podvrgnuti seksualiziranim ženskim likovima u videoigrama također su osjećali manje empatije za žene žrtve seksualnog uznemiravanja i bili su skloni okrivljavati žrtvu.

Drugim riječima, fotografije poput ove u nastavku nisu samo uvredljive, već povećavaju vjerojatnost opasnog ponašanja.

{slika}

Sprečavanje ove vrste nasilja počinje s promjenom samog stava da ga se podržava. 

{slika}