U fokusu

Započelo prikupljanje potpisa u sklopu europske građanske inicijative “My Voice, My Choice”

Potpiši za siguran, legalan i dostupan pobačaj u EU!

Cilj je prikupiti milijun potpisa na razini EU, od koje se traži uspostavljanje financijskog mehanizma koji bi pomogao državama članicama osigurati siguran i dostupan pobačaj za sve u Europi.

peticija_my_voice_my_choice

Foto: Josip Šipić

Povodom početka prikupljanja potpisa u sklopu europske građanske inicijative “My voice, my choice”, danas je u prostorijama Zaklade Solidarna održana konferencija za medije. Na njoj su govorile Nika Kovač iz slovenskog Instituta 8. mart, koji koordinira inicijativu na europskoj razini, te Sanja Cesar i Tea Vidović kao predstavnice inicijative iz Hrvatske.

Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart. Cilj je prikupiti milijun potpisa na razini EU, od koje se traži uspostavljanje financijskog mehanizma koji bi pomogao državama članicama osigurati siguran i dostupan pobačaj za sve u Europi. Time bi se osigurala ravnopravnost, ali i pravo na zdravstvenu zaštitu u domeni reproduktivnog zdravlja za sve građanke Europske unije. Na konferenciji je naglašeno da je riječ o jednoj od najvećih feminističkih inicijativa u Europi. Pridružilo joj se 18 organizacija iz devet zemalja EU-a. Sve govornice na konferenciji suglasne su da su zahtjevi inicijative vrlo jednostavni – usluga prekida trudnoće na zahtjev mora biti sigurna, legalna i dostupna, i to bez kompromisa.

Milijun žena i djevojaka diljem EU nema pristup legalnom i sigurnom pobačaju

Diljem EU-a milijun žena i djevojaka nema pristup legalnoj i sigurnoj medicinskoj usluzi prekida trudnoće. On je onemogućen ili otežan nizom faktora poput „priziva savjesti” (odbijanja pružanja medicinske usluge radi osobnih vjerovanja), visine cijene postupka ili nedostupnosti informacija. Na konferenciji je naznačeno da je dodatan problem nedostatak prevencije u vidu znanstveno utemeljene seksualne edukacije u školama i dostupne moderne kontracepcije.

Situacija u našoj zemlji

Što se tiče Hrvatske, istaknuto je da žene nemaju dostupne, pristupačne i kvalitetne usluge reproduktivnog zdravlja. To uključuje i medicinsku skrb pri pobačaju. Kako ističe Amnesty International u svojem novom izvještaju, u Hrvatskoj je veliki problem rašireno odbijanje liječnika/ica i klinika da izvode pobačaje zbog priziva savjesti. Uz to, dostupnost zahvata je posebno ograničena u ruralnim i ekonomski nerazvijenim područjima. Nadalje, podaci govore o tome da je uskraćivanje zdravstvene skrbi kod pobačaja zbog vlastite savjesti te religioznih i moralnih uvjerenja (tzv. „priziv savjesti”) u Hrvatskoj pravilo, a ne iznimka. Naime, 60% ginekologa/inja poziva se na institut priziva savjesti. U polovici bolnica na taj institut poziva se više od 50% ginekologa/inja. To otežava i/ili onemogućava organizaciju skrbi kod pobačaja.

Žene na pobačaj putuju u druge zemlje, uključujući Sloveniju

Nasuprot tome, u Sloveniji, čija je zakonodavna regulativa po pitanju pobačaja gotovo identična kao u Hrvatskoj, oko 3% ginekologa ulaže priziv savjesti. Osim toga, pravo na siguran pobačaj smatraju temeljnim ljudskim pravom te je zahvat besplatan.

Na konferenciji je naglašeno i da u Hrvatskoj mnogi stručnjaci/kinje i političke elite o pobačaju često govore iz moralne perspektive. Time stigmatiziraju žene i zdravstvene djelatnike/ce koji/e pružaju skrb o pobačaju. Nisu im dostupne točne informacije, doživljavaju šikaniranje, pritiske i uznemiravanja od onih koji se protive pobačaju i mole pred bolnicama i na gradskim trgovima. Također, pristup pobačaju u Hrvatskoj je ograničen i zbog činjenice da pacijentice snose njegove troškove. Njih određuje svaka pojedina bolnica. Stoga je velik broj žena iz Hrvatske prisiljen putovati u druge zemlje, uključujući i Sloveniju, kako bi dobile kvalitetnu zdravstvenu skrb pri pobačaju. Smatraju da tamo medicinsko osoblje stavlja njihovu dobrobit na prvo mjesto. Da poštuje njihovu autonomiju i odluku, njihova prava i dostojanstvo.

Trošak usluge u potpunosti bi pokrivala Europska komisija

Uspjeh inicijative za posljedicu bi imao uspostavu financijskog mehanizma na razini cijele EU pomoću kojeg bi žene mogle putovati u zemlje koje su se odlučile osigurati uslugu pobačaja, dok bi trošak usluge u potpunosti pokrivala Europska komisija. Prikupljanje potpisa krenulo je u srijedu 24. travnja, a peticiju se može potpisati ili čitačem e-osobne iskaznice ili unosom OIB-a. Potpisi se prikupljaju na platformi Europske komisije sukladno GDPR propisima. Osobni se podaci koriste samo u svrhu pozicioniranja pitanja dostupnosti pobačaja u EU na zakonodavnu agendu.