U fokusu

prekinut govor

Predsjednica izviždana na konferenciji o slobodi medija: ‘Vlada ubija medije’

Predsjednica izviždana na konferenciji o slobodi medija: ‘Vlada ubija medije’

HINA/ Damir SENČAR

Dok je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru na video-konferenciji o slobodi medija, koja je u utorak održana u Novinarskom domu, isticala da je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, izviždalo ju je nekoliko aktivista i aktivistkinja te novinara i novinarki.

“Sloboda medija jedna je od najosnovnijih sloboda i ljudskih prava te temelj svakog demokratskog društva”, izjavila je Grabar-Kitarović na video-konferenciji o slobodi medija i provjeravanju činjenica, u koju je bilo uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta. Izjavila je to u trenutku kada aktualna vlast agresivno i vrlo transparentno zatire medijske slobode, guši slobodu govora i izražavanja, postavlja ‘podobne’ na javni medijski servis, a već je ukonila ideološki ‘nepodobne’, i nastoji potpuno ugasiti neprofitne medije koji kritički promatraju društvo.

Podsjetivši na izjavu američkog predsjednika Thomasa Jeffersona kako ‘tamo gdje postoji sloboda tiska i svatko zna čitati, sve je sigurno’, Grabar-Kitarović je naglasila da će se kao predsjednica Republike uvijek zalagati za slobodu izražavanja.

Međutim, te njezine riječi zviždanjem su popratili aktivisti i sktivistkinje i nekoliko nazočnih novinara/ki.

Također se razvio transparent ‘Croatian Government is killing the media/Hrvatska vlada ubija medije’, što je bilo vidljivo video-linkom i ostalim sudionicima/cama konferencije koji/e nisu u Zagrebu.

Predsjednica se post festum osvrnula na svom Facebook profilu na događaj u Novinarskom domu, istaknuvši kako je ‘razočarana jer su je upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora’, čime je prezentirala manjak vlastite introspekcije.