U fokusu

Predsjednik podržao Split Pride

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je 30. ožujka udrugu “Domine”, kako bi iskazao podršku u organizaciji “Split Pride-a” 2011. “Bilo mi je zadovoljstvo doći u udrugu “Domine” i pružiti podršku organizaciji “Split Gay Pridea”, jer ovi aktivisti rade vrijedan posao u promicanju ljudskih prava. Na ovaj način se i Split afirmira kao mjesto tolerancije prema manjinama, koje trebaju našu podršku i zaštitu”, rekao je predsjednik.

Predsjednik podržao Split Pride

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je 30. ožujka udrugu “Domine”, kako bi iskazao podršku u organizaciji “Split Pride-a” 2011. Predsjednika su dočekale koordinatori/ce feminističke organizacije “Domine” iz Splita, lezbijske grupe “Kontra” i udruge “Iskorak” iz Zagreba. Na sastanku je, uz Predsjednika i njegov tim, sudjelovalo 30ak članica i članova “Domina”, suradnice, suradnici, podržavatelji i volonteri i volonterke “Domina” i “Split Pride-a”.

“Bilo mi je zadovoljstvo doći u udrugu “Domine” i pružiti podršku organizaciji “Split Gay Pridea”, jer ovi aktivisti rade vrijedan posao u promicanju ljudskih prava. Na ovaj način se i Split afirmira kao mjesto tolerancije prema manjinama, koje trebaju našu podršku i zaštitu”, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u posjeti udruzi “Domine”. Predsjednika, koji se zadržao s aktivisticama/ima sat vremena, odnosno mnogo dulje od ranije utvrđenog protokola, zanimalo je kako napreduju pripreme, a Mirjana Kučer, izvršna kordinatorica “Domina”, s puno je optimizma najavila kako će ovo biti najbolje organizirana povorka ikada.

“Ljudi su siti primitivizma i naš grad žudi za civilizacijskim iskorakom. Stoga nam je jako važna vaša podrška. Ovaj događaj će biti od velikog značaja ne samo za LGBT osobe, već i za razvoj ljudskih prava, ne samo u Splitu, već i u čitavoj regiji. Nažalost, u našem gradu ne postoji niti jedna LGBT udruga, pa je naša udruga pomogla u organizaciji ovog događaja, zajedno s udrugama “Kontra” i “Iskorak” iz Zagreba.”, objasnila je Kučer predsjedniku Josipoviću, koji se raspitivao i za druge aktivnosti “Domina”, poput zaštite zlostavljanih žena, unapređenja pozicije žena na tržištu rada, njihove veće političke participacije, položajem žena u Hrvatskoj u odnosu na europske zemlje itd.

Josipović je najavio da će organizaciji splitskog “Pridea” uputiti i pismo podrške, jer je zbog unaprijed dogovorenih obaveza spriječen prisustvovati samoj povorci zakazanoj za 11. lipnja, kada će se njegovo pismo javno pročitati. Splitska “Parada ponosa” nosit će naziv ‘Različite obitelji – jednaka prava’, a u tom je kontekstu Sanja Juras ispred lezbijske udruge “Kontra”, podnijela Prijedlog izmjena Obiteljskog zakona kojim se ne traži priznanje prava na klasičan brak ili posvojenje djece, već samo osiguranje jednakih prava i obaveza za istospolne zajednice, kao što su prava na zdravstveno ili mirovinsko osiguranje po partneru ili pravo na nasljeđivanje.

Mirjana Kučer i Sanja Juras, ispred Ženske mreže Hrvatske, izrazile su i svoj protest te zatražile podršku predsjednika, zbog najave ukidanja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

“Trebao nam je dugi niz godina da se Ured oformi i uhoda u svom radu, a sada ga država želi ukinuti, iako je on jedini sposoban odgovoriti na neke od potreba diskriminiranih žena i LGBT populacije”, poručila je Kučer predsjedniku, te mu zahvalila na posjeti i pozvala da nam dođe češće. Slijedeći na potezu je, dakako, predsjednik.