U fokusu

Dva tjedna akcije

Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

Porod i Postpartum facebook

Udruženje “Prirodan Porod” prije dva tjedna započelo je kampanju #PrekinimoŠutnju u BIH. Na Facebook stranici Porod i Postpartum pozvale su sve žene da na komadu papira napišu iskustva kiretaža bez anestezija, pobačaja, šivanja maternica i sl., da navedu ustanovu u kojoj se to odvilo, posljedice koje su pretrpjele, godinu i hashtag #PrekinimoŠutnju. Nakon toga su sve pristigle poruke dostavile Ministarstvu zdravstva i Komisiji za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

Nakon svih akcija kampanje, danas su objavile prve preliminarne rezultate. “Onaj ko očekuje da budu bombastični i jednokratni, ostaće razočaran. Ako budemo svjesni činjenice da je problem generacijski tj.dugoročan i hroničan, da je sistemski i da seže do samih početaka a to je do edukacije kadra, onda ne možemo ni očekivati da lijek i rješenje budu ikakvi doli dugoročni, sistemski pa stoga i spori”, poručuju iz udruženja. 

Nakon toga, poručili_e su da su na četiri poslana dopisa od kantonalnog do federalnog nivoa, dobili jedan službeni i tri neslužbena odgovora. Pri neslužbenim odgovorima smatraju da su im se obratile druge žene i majke, zaposlenice vladinih tijela i zastupnice zakonodavnih tijela koje su na svojoj koži osjetile neke od iskustava koje ova kampanja nastoji iznijeti u javnost. Također, podijelile su s udruženjem savjete i upute na koje se sve načine može djelovati te su ponudile pomoć pri tomu. 

Također, održan je i sastanak s resornim ministarstvom. “Ohrabrene smo da je to bio naš inicijalni sastanak sa njima, uvod gdje se u dva sata zajednički prepoznao problem i izrazila volja za njegovo adresiranje. Dalji koraci su kao i u svemu mukotrpni, ali smo mi dobili vjetar u leđa, svakim dopisom, svakim predstavljanjem našeg udruženja iza kojeg stoji masa žena, postajemo prepoznate kao glas, te sa zvaničnim prijedlozima, poznavanjem mehanizama i dokle sežu nečije ingerencije, možemo očekivati da se jedno poglavlje otvorilo i njegovo zatvaranje neće nastupiti prije nego što dočekamo rezultate“, poručuju iz udruženja. 

“Mi se i dalje borimo, naše najjače oružje su pisma i dopisi, sastanci i predstavljanja i lobiranja i insistiranja, najjače oružje svake žene koja nas podržava je like i share, do besvijesti, jer prestati pričati nećemo!”, dodale su. 

Uz to, kako bi odradile sve sastanke, motivirale sve više žena da im se jave te proširile akciju na sve kantone i entitete pozvale su sve koji_e su u mogućnosti, da svojom donacijom i članarinom pomognu u nastavku kampanje. 

Udruženje je djelovanje započelo kao neformalna grupa građana_ki 2014. godine, a u svibnju 2017. su službeno registrirani_e. Zalažu se za edukaciju trudnica, povećanje svijesti i stvaranje kritične mase porodilja i partnera koji se zalažu za bolje standarde u porodiljskoj njezi i poštivanju prava porodilja.