U fokusu

Nakon trodnevnog suđenja

Presuda: teksaški zakon o pobačaju protuustavni je teret na štetu žena

Presuda: teksaški zakon o pobačaju protuustavni je teret na štetu žena

Nakon trodnevnog suđenja, teksaški je sudac  presudio da je ključni dio kontroverznog zakona koji ograničava pravo na pobačaj protuustavan. Zakon, o kojemu su progovorile tisuće građana i građanki Teksasa prošloga ljeta, trebao je stupiti na snagu danas u ponoć.

Pitanje za raspravu u ovom slučaju su dva dijela House Billa 2, niza ograničenja za pravo na pobačaj koji su prošli u zadnjem trenutku u srpnju i koji bi mogli zatvoriti većinu državnih klinika za pobačaje. Zakonska zabrana pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće će stupiti na snagu sutra, no skupine za reproduktivna prava poput Planned Parenthood i ACLU uložile su žalbu na druga dva dijela zakona.

Sudac Lee Yeakel zaključio je kako je jedan od tih dijelova protuustavan: odredba prema kojoj bi teksaške klinike za pobačaje trebale priznavati privilegije bolnicama. Drugi dio zakona, za koji je sudac rekao da je problematičan no legalan, zahtijeva da klinike slijede FDA protokol u davanju lijekova za induciranje pobačaja, što zahtijeva dodatan posjet klinici i daje manje vremena za izvršavanje medicinskog pobačaja nego što je to inače prihvaćeno u medicinskoj zajednici.

U raspravljanju o navedenim temama, zagovornici/ce s obje strane su se složili oko jedne stvari: svi/e, kako se čini, samo žele podržati žensko zdravlje. Zanimljivo je kako su suprotne strane u debati zauzele isto retoričko polazište.

“Razočarani/e smo odlukama o ograničenju medicinskog pobačaja, koje ignoriraju prihvaćene medicinske prakse i koje će prisiliti liječnike/ce da se koriste manje sigurnim metodama”, rekla je Louise Melling, direktorica American Civil Liberties Uniona.

“Ali nastavit ćemo se boriti i tražiti sve moguće opcije da zaštitimo žensko zdravlje”, ističe.

U međuvremenu, guverner Rick Perry je rekao kako je za žensko zdravlje najbolje da se sve klinike zatvore.

“Današnja odluka neće zaustaviti naša daljnja nastojanja da zaštitimo život i osiguramo da žene u Teksasu više ne budu izložene stravičnim pričama o pobačajima koje su punile naslovnice novina”, rekao je Perry.

Obje strane tvrde da podržavaju žensko zdravlje, no stvarna se slika stvara kada usporedimo podatke i retoriku. Nedavno je istraživanje pokazala kako teksaške klinike zapravo imaju vrlo čiste i sigurne podatke o pobačajima i da je državni prosjek po pitanju problema u klinikama niži od nacionalnog. Naslovi “tvornice pobačaja” proizlaze iz vjerskih anti-choice skupina.

U svojoj presudi, sudac Lee Yeakel je bio nedvosmislen o tome kako oba zakona utječu na žensko zdravlje.

“Oba su zahtjeva teret za žene. Zahtjev da klinike za pobačaje moraju priznavati privilegije bolnicama ženama znatno otežava pristup pobačaju i zbog toga su nepotreban teret za žene”,  dodaje.

Tijekom stotina sati debate o tim odredbama u srpnju, ostala sam zatečena svjedočenjem dr. Bradley Pricea, koji je pokušao objasniti kako bi ograničavanje pristupa klinikama za pobačaj ženama jako ugrozio zdravlje. Prisjetio se vremena kada je započeo s radom kao liječnik prije 40 godina, kada su mu žene  često dolazile s infekcijama od nesigurnih pobačaja.

“Nema razloga da se vraćamo u takve dane. Ovaj zakon ne dolazi od liječnika/ca, on dolazi od političara”, rekao je dr. Price, koji je prije izvodio pobačaje.