U fokusu

Mestni trg 2, Ljubljana

Prikaz istraživanja: O reproduktivnim pravima žena

Prikaz istraživanja: O reproduktivnim pravima žena

Facebook

U okviru projekta UDESIN u kalendarskoj godini 2018. provedeno je znanstveno istraživanje o reproduktivnim pravima žena. Trajalo je tri mjeseca, u njegovoj provedbi sudjelovalo je pet istraživačica i istraživača, a koordinatorica projekta bila je Nika Kovač. Istraživački se rad temeljio na dubinskim intervjuima sa sugovornicama i njihovim partnerima, koje dolaze iz potpuno različitih društvenih i dobnih skupina te obiteljskih i profesionalnih pozadina.

U srijedu, 10. srpnja, u 18 sati, u Pritličju, tri istraživačice će predstaviti rezultate istraživanja, koje ističe različite pritiske okoline na žene kada su u ulozi majke, pacijentice, partnerice ili radnice. Na događaju će biti dostupna i besplatna publikacija Ogledalo, u kojoj su prikazani rezultati istraživanja. Uvodni dio publikacije napisala je Eva D. Bahovec.

 

Događanju prisustvuju:

Nika Kovač, sociologinja i antropologinja, ravnateljica Instituta 8. ožujka

Maja Korun Hočevar, Jasna Dolamič Gričar i Antonija Todić, istraživačice

Dino Bauk, odvjetnik, pisac, voditelj projekta UDESIN

 

Moderira: Maja Dakskobler.

 

Istraživanje su pripremili/e:

Jasna Dolamič Gričar, Maja Korun Hočevar, Lona Lalić, Matjaž Razdrih i Antonija Todić

 

Publikaciju su uredili/e:

Nika Kovač i Andrej Hočevar

Zbog toga, individualni razgovori sa ženama i njihovim partnerima, koji su u prvom planu u ovoj publikaciji, mogu biti još važniji od statističkih prosjeka. Oni ne pokazuju položaj žena općenito – kao jedinstvene i nasilno homogenizirane jedinice – već otvaraju cijeli raspon, od krajnje ekonomski neprivilegiranih do samozaposlenih u kulturi, od ograničenih mogućnosti za očinski dopust do pritiska poslodavaca ili pak shvaćanja da bi žene trebale zatrudnjeti kako bi se smanjio teret plaće u kriznim vremenima. “

Eva D. Bahovec, u uvodnom dijelu istraživanja o reproduktivnim pravima