U fokusu

Priziv savjesti vs. reproduktivna prava

Priziv savjesti ne smije stajati na putu izdavanja hitne kontracepcije

Priziv savjesti ne smije stajati na putu izdavanja hitne kontracepcije

Država Washington može zatražiti od ljekarne  da izda lijek čak i ako se vlasnik ljekarne poziva na priziv savjesti iz religijskih razloga, presudio je savezni sud prošlog tjedna, što je jedna u nizu presuda u posljednje vrijeme koje se bave prizivom savjesti i odbijanjem izvršavanja određenih usluga.

Presudu je dao 9. Okružni prizivni sud u San Franciscu, nakon slučaja kojeg je podnio ljekarnik koji se protivio davanju hitne kontracepcije. Sud je poništio presudu nižeg suda koji je presudio da su pravila neustavna.

U Washingtonu, država dopušta priziv savjesti na temelju religijskih razloga za odbijanje izdavanja određenih lijekova, sve dok drugi/a ljekarnik/ica koji/a radi u istoj ljekarni može izdati lijek na vrijeme. Pravila zahtijevaju da ljekarna dostavlja sve lijekove, čak i ako se vlasnik tome protivi.

Tri sudca/inje su jednoglasnom odlukom odlučili/e da su pravila u skladu s Ustavom jer promoviraju sigurnost pacijenata/ica. Brzina je u ovakvim slučajevima osobito važna, ako se uzme u obzir vremenski osjetljiva priroda hitne kontracepcije, navodi se u presudi.

“Vrijeme potrebno da se putuje od jedne ljekarne do druge, osobito u ruralnim područjima gdje su ljekarne prostorno daleko jedna od druge, može oslabiti učinkovitost lijeka”, navodi sutkinja Susan Graber.

Državni je odvjetnik Bob Ferguson u izjavi ovu odluku nazvao “velikom pobjedom za Washington” i dodao da su odluke koje se tiču medicinske skrbi – uključujući i reproduktivna prava – prikladne samo za pacijenta/icu i njegovog/u liječnika/icu.

Međutim, Kristen Waggoner, starija potpredsjednica pravnog tima za konzervativnu, religijsku organizaciju Alliance Defending Freedom, rekla je kako će se ljekarnici/ce pobuniti protiv presude.

Hoće li u ovom slučaju pobijediti slovo zakona ili vjerska uvjerenja, ostaje vidjeti.