U fokusu

Ana Brnabić kao ministrica državne uprave

Prva gej ministrica u srpskoj Vladi

Prva gej ministrica u srpskoj Vladi

Srbija je nakon parlamentarnih izbora održanih još potkraj travnja tek danas dobila novu vladu u kojoj je i jedna ministrica lezbijka, što je veliki pomak za politiku ove zemlje. Riječ je o Ani Brnabić, budućoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

Gej strejt alijansa (GSA) pozdravila je odluku o imenovanju Brnabić ministricom državne uprave i lokalne samouprave, navodeći kako će biti “prva ministarka u Srbiji koja ne krije svoju drugačiju seksualnu orijentaciju. GSA smatra ovo istorijskim trenutkom u Srbiji i ogromnim korakom u izgradnji društva jednakih šansi koje prepoznaje i vrednuje kvalitet i stručnost ljudi na visokim položajima bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koje drugo lično svojstvo”.

Ističu kako su u prethodnih nekoliko godina imali prilike surađivati s Anom Brnabić i uvjeriti se u njenu stručnost i posvećenost poslu, te da čvrsto vjeruju kako će i kao ministrica pokazati veliku profesionalnost i postići značajne rezultate.

Na upit što misli o seksualnoj orijentaciji nove ministrice, premijer Aleksandar Vučić je rekao: “Baš me briga, to je njezino pravo. Mene zanima rezultat. Ako možete da mi kažete nešto loše iz njezine biografije, u njoj nema mrlja – to je žena koja je mnogo učinila za sve nas i veoma se radujem našem zajedničkom radu. Ona ima izvanrednu energiju”.

Brnabić je do sada bila predsjednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), prenosi gayecho.com. Posjeduje MBA diplomu iz marketinga s Hull Universityja i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršna je direktorica Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010. godine, a uz to je angažirana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS). Jedna je od osnivačica konzultantske tvrtke Development Consulting Group (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI). Uz to, radila je i kao stručnjakinja na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumunjskoj.