U fokusu

kazna od 4.000 dolara

Prva presuda za diskriminaciju LGBT osoba u Čileu!

Prva presuda za diskriminaciju LGBT osoba u Čileu!

U prvoj sudskoj odluci u Čileu otkad je na snagu stupio zakon koji zabranjuje diskriminaciju LGBT osoba, određeno je da motel koji je diskriminirao lezbijski par mora platiti kaznu, kao i da ne smije odbiti iznajmiti sobu istospolnim parovima u budućnosti, piše Queer.hr.

Sudac je odredio kako motel mora platiti lezbijskom paru odštetu u visini od 4.000 dolara. Movilh, glavna udruga za zaštitu jednakih prava nazvala je ovu presudu pobjedničkom, naročito zato jer je prva presuda za diskriminaciju LGBT osoba otkad je na snagu stupio zakon.

Sam zakon posljedica je tragične smrti mladog geja koja je potresla Čile, a predsjednik Sebastian Pinera je nedugo nakon toga, 12. srpnja odobrio zakon koji zabranjuje diskriminaciju LGBT osoba.

Iako je ovo prva pobjeda LGBT osoba otkad je na snazi novi zakon, u ožujku ove godine, čileanska sutkinja koja je lezbijka pobijedila je u skrbičkoj parnici protiv čileanskih sudova koji su joj 2004. oduzeli skrbništvo nad njezinom djecom iz straha da će njezina seksualna orijentacija staviti njihov razvoj “u opasnost”.

Nakon zakona, pokrenula se i borba za bračnu jednakost u Čileu te da se konačno ozakone istospolni brakovi u ovoj južnoameričkoj državi.