U fokusu

Presuda prije referenduma o braku

Rumunjska: LGBTQ parovi trebaju pravnu zaštitu

Rumunjska: LGBTQ parovi trebaju pravnu zaštitu

Vrhovni sud u Rumunjskoj donio je presudu u kojoj stoji da gej i lezbijski parovi trebaju imati ista prava kao heteroseksualni parovi. Presuda je donesena uoči skorašnjeg referenduma za zabranu istospolnih brakova.

Prema Ustavnom sudu, istospolni parovi trebaju imati pravo na privatni i obiteljski život, a prava i obveze tih parova trebaju biti zakonski i pravno priznati.

Referendumom koji će se održati 6. i 7. listopada nastoji se ograničiti ustavna definicija obitelji na heteroseksualne bračne parove.

Teodora Ion-Rotaru, iz grupe za prava gay osoba Accept, za The Associated Press je izjavila: “Sud je utvrdio da su istospolne obitelji ravnopravne heteroseksualnima”.

Referendum je rezultat peticije koju je potpisalo 3 milijuna Rumunja_ki. Prema rumunjskom ustavu, brak je zajednica supružnika, dok potpisnici_e peticije žele da se brak definira zajednicom muškarca i žene.

Prema kritičarima, riječ je o diskriminatornoj odredbi koja krši ljudska prava.

U slučaju rumunjsko-američkog istospolnog para koji je tražio pravno priznanje braka u Rumunjskoj, Europski je sud u srpnju ove godine presudio da zemlje članice ne smiju ometati slobodu boravka državljana_ki EU zabranom boravka istospolnog_e bračnog_e partnera_ice.

Od članica EU, Rumunjska, Poljska, Slovačka, Bugarska, Litva i Latvija ne priznaju istospolne brakove niti nude pravnu zaštitu istospolnim parovima. U Rumunjskoj će se, možda, ponoviti scenarij koji smo gledali u Hrvatskoj, kada je 2013. održan referendum o ustavnoj definiciji braka.