U fokusu

Javna akcija Ženske mreže Hrvatske

S dna lista na mjesta odlučivanja

S dna lista na mjesta odlučivanja

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske organizirale su danas javnu akciju povodom rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, “S dna lista na mjesta odlučivanja!”. Od 9 sati su pred Hrvatskim saborom dijelile zastupnicima i zastupnicama letke s prijedlogom amandmana i zip zatvarače koji simboliziraju podršku kvotama sa “zip sustavom”.

Ženska mreža Hrvatske pozdravlja uvođenje kvota rodne ravnopravnosti od 40 posto zastupljenosti kandidatkinja i kandidata određenog spola koje je uvršteno u navedeni Prijedlog, kao i uvođenje sankcija kroz ovaj Prijedlog zakona, odnosno ne prihvaćanja izbornih listi koje ne zadovolje postotak od najmanje 40 posto žena ili muškaraca na listama.

No međutim, istovremeno izražavaju zabrinutost jer predloženi sustav kvota ne uključuje tzv. zip sustav (zastupljenost po redoslijedu žena-muškarac-žena-muškarac) jer se na taj način stvara dojam da se kvote uvode tek radi zadovoljenja forme, a ne s ciljem stvarne ravnopravnosti.

Takve kvote ne mogu ispuniti svoju funkciju jer stranke mogu žene staviti na samo dno liste, što je u praksi čest primjer, a što rezultira time da je zastupljenost žena u Saboru daleko ispod 40 posto.

Zbog toga je Ženska mreža pozvala Hrvatski sabor da izmjeni navedeni Prijedlog zakona i uvrsti u njega obavezu ovlaštenih predlagatelja lista da naizmjenično navode osobe muškog i ženskog spola kako bi se realiziralo načelo ravnopravnosti spolova u tijelima odlučivanja.