U fokusu

dirljivi apel javnosti

S ljubavlju iz Hrvatske: Homofobni napad na turista na Ultra Europe festivalu

S ljubavlju iz Hrvatske: Homofobni napad na turista na Ultra Europe festivalu

Facebook

Hrvatska i Split neće ostati u lijepom sjećanju 19-godišnjem Eduardu iz Brazila. Ovaj mladić je na vlastitoj koži osjetio nasilje i diskriminaciju u Lijepoj našoj zbog svoje seksualne orijentacije. I sve to samo nekoliko dana prije nego što je Hrvatski sabor ozakonio životno partnerstvo među istospolnim parovima.

Naime, Eduardo je dobio šakom u lice jer se na Ultra Europe festivalu u Splitu ljubio sa svojim dečkom. Od snažnog udarca izgubio je svijest, no, srećom, završio je tek s nekoliko šavova.

Policija čak nije htjela ni zaprimiti prijavu o homofobnom napadu, a kamoli potražiti napadača. Na Hitnoj pomoći su također imali homofobne komentare naspram ozlijeđenog mladića.

Dok su hrvatske nadležne službe reagirale apsolutno neprihvatljivo, ova priča je dospjela u brazilske medije.

Eduardo je medijima poslao svoju sliku te je napisao dirljivi komentar: “Prije svega, dobro sam. Nisam bio siguran trebam li ovo objaviti ili ne. Ipak, vjerujem da kad se ovako nešto dogodi nama bliskoj osobi, problem postaje puno opipljiviji.

Sinoć sam na glazbenom festivalu u Hrvatskoj doživio homofobni napad. Ljubio sam dečka kad me je iznenada netko udario u glavu. Neko vrijeme bio sam bez svijesti. Kad sam se osvijestio, bio sam prekriven krvlju i na putu prema Hitnoj. U bolnici sam završio na šivanju jer sam zadobio više vanjskih i unutarnjih pukotina na koži nosa i usana. Srećom, ništa nije slomljeno.

Međutim, glavni razlog za ovu objavu nije taj da ispričam svoju priču, koja je samo jedna u nizu priča o homofobnim napadima na homoseksualne i transseksualne osobe. Moj cilj je otvoriti vam oči. Homofobija postoji i stalno je se hrani seksističkim i društvenim predrasudama. Od malih homofobnih ispada, kao što je nazivanje školskog kolege pederom, do fizičkog nasilja i ubojstava. Nadam se da će moja priča utjecati na to koliko hranite to čudovište zvano homofobija.

A za one koji me pitaju kako mi mogu pomoći – pomozite mi da promijenim ovo, pomozite mi da pokažemo svijetu da smo svi mi ljudi. Svi mi zaslužujemo da nas se poštuje i da nas se prihvaća ovakvima kakvi jesmo”.