U fokusu

snimke nisu istinite

Senat odlučio da ipak neće oduzeti novac Planned Parenthoodu

Senat odlučio da ipak neće oduzeti novac Planned Parenthoodu

Američki senat jučer je odbacio zakon kojim bi se organizaciji Planned Parenthood oduzelo više od 500 milijuna dolara saveznog novca nakon što je objavljen niz video snimki o toj organizaciji od strane prolife aktivista/kinja.

Senat je glasovao s 53 glasa za usvajanje zakona i 46 protiv, što znači da je nedostajalo 7 glasova do potrebnih 60 glasova za prolazak zakona.

Ovo nije prvi pokušaj da se oduzmu sredstva Planned Parenthoodu, organizaciji koja djeluje u oko 700 zdravstvenih ustanova u kojima se liječi oko 2,7 milijuna pacijentica i pacijenata godišnje. Međutim, ovaj je put Centar za medicinski napredak, grupa koja se bori protiv prava na pobačaj, postigla neviđenu vidljivost i izazvala veliku pozornost nakon što je objavila video snimke koje su dostupne svima na YouTubeu.

Centar je priznao da su snimke uređivane pa je objavio i neke pune verzije kao i transkripte. Organizacija tvrdi da je Planned Parenthood stjecao ilegalni profit od prodaje tkiva pobačenih fetusa, iako pune verzije snimki pokazju kako osoblje Planned Parenthooda uporno odbija prodati tkivo ekipi iz Centra za medicinski napredak koja je glumila zainteresirane kupce.

“Mi smo sto posto neprofitna organizacija. Nemamo profit ni od jedne donacije tkiva fetusa”, rekla je direktorica Planned Parenthooda Cecile Richards za NBC. “Ovo nije bio trud da se otkrije pogrešno djelovanje. Ovo je bio trogodišnji trud stvaranja zlodjela i bio je neuspješan”, komentirala je Richards još jedan pokušaj neokonzervativnog udara na seksualna i reproduktivna prava žena u SAD-u.

Podržavatelji i podržavateljice Planned Parenthooda kažu, naime, kako su klinike ove organizacije jedini izvor zdravstvene skrbi za tisuće žena te kako bi preusmjeravanje saveznog novca drugim klinikama ostavilo ove žene bez ikakve medicinske pomoći.