U fokusu

Sindikat ili udruga?

Sindikat nezaposlenih tuži državu

Sindikat nezaposlenih tuži državu

Sindikat nezaposlenih Hrvatske (SNH) podnio je tužbu Upravnom sudu protiv Republike Hrvatske – Ministarstva rada i mirovinskog sustava zbog odbijanja registracije, izvijestila je danas na konferenciji za novinare održanoj ispred sjedišta tog Ministarstva predsjednica Sindikata Zlatana Perković. Registracije je, tvrdi Perković, odbijena zbog navodne kontradiktornosti: budući da u nazivu imaju termin nezaposleni, u Ministarstvu tvrde da se trebaju registrirati kao udruga, što sindikatu nikako ne odgovara, jer bi time bio minoriziran. Pomoć su spremni potražiti i izvan Republike Hrvatske, kod međunarodnih organizacija koje štite ljudska prava. Navela je da imaju potporu Demokratske stranke žena, Udruge dužnika i Stranke zelenih Hrvatske.

“Želi li Vlada da Hrvatska pristupi Europskoj uniji trebala bi štititi ljudska prava i omogućiti registraciju sindikata nezaposlenih, jer postoje i djeluju u mnogim državama” kaže Perković. Također ju zanima gdje je završio novac iz pretpristupnih fondova EU i zašto Vlada njime nije pokrenula gospodarstvo i potaknula rast zaposlenosti. Možda bi nezaposleni, njih više od 300 tisuća, kod izgradnje mosta na koji Vlada želi potrošiti novac, trebalo doći i skočiti s njega i nestati, pa da se riješi problem nezaposlenosti. “Nadam se da će Vlada reagirati, budući su nezaposleni na ulici, bespomoćni i bez ikakvih prava”, apelirala je Perković. Također je istaknula kako se mnogi nezaposleni ne nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, te je njihov broj premašuje službenu statistiku – realan se broj procjenjuje na oko 500 tisuća osoba.

Predsjednik Savjeta Sindikata nezaposlenih Hrvatske Zahir Kurbašić najavio je da će se obratiti svim međunarodnim organizacijama i parlamentima europskih zemalja da ne ratificiraju pristupni ugovor sve dok Hrvatska ne postane istinski demokratska zemlja.

“Nadamo se da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ozbiljno shvatiti situaciju, jer rastući problem nezaposlenosti vladajuća koalicija ne rješava dovoljno učinkovito”, kazao je Zahirović. Sindikat nezaposlenih, dodao je, broji oko 5.000 članova i svakodnevno pristupaju novi, a podružnice po cijeloj Hrvatskoj čekaju registraciju. Konferenciji je nazočilo i nekoliko radnica tvrtke Kamensko.