U fokusu

kad se male ruke slože...

Sindikati skupili 624.000 potpisa za referendum protiv outsourcinga

Sindikati skupili 624.000 potpisa za referendum protiv outsourcinga

Sindikati, koji su tijekom dva tjedna prikupljali potpise građana i građanki za referendum o izdvajanju pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, prikupili su 624.000 potpisa, što je 16,77 posto birača i biračica. Dakle, značajno više od potrebnih deset posto koliko je nužno da bi se raspisao referendum.

Kako prenose mediji, sindikati će potpise predati Hrvatskom saboru uoči ljetne stanke.

Također, dodali su kako vjeruju da Vlada neće odugovlačiti te da će postupak provjere potpisa završiti do kraja rujna i da će se referendum provesti u listopadu.

“Očekujemo da će se Vlada Zorana Milanovića pokazati demokratskom i poštivati volju svojih građana i građanki jer se ne mogu ignorirati 624.000 potpisa”, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Najavio je da će 17 sindikata nakon predaje potpisa odmah započeti s pripremama za organizaciju referendumske kampanje tijekom koje će građane nastojati uvjeriti da izađu na referendum i glasaju za donošenje Zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru.  

Najveći odaziv u prikupljanju potpisa od 22 posto bio je u Zagrebu, a slijede Osječko-baranjska županija s 21 posto, Krapinsko-zagorska s 20 posto te Bjelovarsko-bilogorska s 19 posto građana. Ni u jednoj županiji, naglašavaju sindikati, nije se odazvalo manje od 10 posto građana.