U fokusu

u roku od tri mjeseca

Slovenija mora ‘izbrisanima’ isplatiti 240.000 eura

Slovenija mora ‘izbrisanima’ isplatiti 240.000 eura

delo.si

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u srijedu je donio jednoglasnu odluku po kojoj Slovenija u roku tri mjeseca šestorici tužitelja iz slučaja Kurić i ostali izbrisani protiv Slovenije mora isplatiti 240.000 eura za materijalnu štetu koja im je nanesena brisanjem iz popisa stalnih stanovnika Slovenije početkom 1992. godine, prenosi Novi list.

Riječ je o problemu više od 25.000 državljana republika nekadašnje SFRJ koji su bili ‘izbrisani’ prilikom slovenskog osamostaljivanja jer su odstranjeni iz popisa stanovništva, čime se izgubili domicil u Sloveniji te sva socijalna i radna prava, pretrpjevši tako realno materijalnu štetu koja se ovom odlukom treba na odgovarajući način kompenzirati. Pojedinačne odštete kreću se od 37.000 do 70.000 eura i više su od kompenzacija predviđenih slovenskim zakonom o odšteti za ‘izbrisane neslovence’.

Svojom presudom prije godinu i pol dana ECHR je tužiteljima iz slučaja Kurić i ostali dao za pravo i dodijelio nematerijalnu odštetu za pretrpljeni gubitak statusa od po 20.000 eura, a Sloveniji naložio izradu sheme za odštete odnosno kompenzacije izbrisanima. Slovenski ministar za unutarnje poslove Gregor Virant izjavio je u srijedu, komentirajući presudu Europskog suda za ljudska prava, da je njome zadovoljan i da je u presudi implicitno potvrđeno da je Slovenija na pravom putu da riješi problem izbrisanih.