U fokusu

Umjetnost u službi preispitivanja društvenih normi

Snažne i inspirirajuće ilustracije Carol Rossetti

Snažne i inspirirajuće ilustracije Carol Rossetti

Facebook: Carol Rossetti

Umjetnost je multidisciplinaran medij koji može služiti kao svojevrsna reprezentacija, ali i poticaj društvenih promjena, sredstvo aktivističkog djelovanja te razotkrivanja određenih područja življenja kojima mainstream mediji ili odgovorne institucije ne pridaju potrebnu pozornost. Umjetnost, dakle, može biti kritička, aktivistička i aktivirajuća, no može biti i sredstvo osnaživanja i utjehe. Tome svjedoči sjajna dvadesetšestogodišnja brazilska ilustratorica i grafička dizajnerica, Carol Rossetti, koja svojim snažnim i živopisnim ilustracijama dotiče upravo ona područja življenja i kreiranja vlastitih identiteta koja su podložna mnogim stereotipnim društvenim poimanjima i sudovima.

Carol se identificira kao feministkinja, strastvena obožavateljica knjiga, filmska entuzijastkinja, ljubiteljica čokolade te osoba koja je u konstantnoj ljubavi prema autoru Neilu Gaimanu i pjevačici Amandi Palmer.

Ilustracije Carol Rossetti predstavljaju teme iz raznih područja – LBTIQ identiteti, reprezentacija tijela, ageizam, rasizam, seksizam te prikaz osoba s invaliditetom. Pritom, Rossetti izrazitu pozornost pridaje rodnim ulogama i reprezentaciji ženskoga tijela, zbog čega je kroz čitavu seriju ilustracija prikazala razne aspekte stereotipizacije ženskog identiteta.

“Seriju sam započela zbog svestranog pokušaja kontrole ženskih tijela, ponašanja i identiteta što me izrazito muči. Ova vrsta opresije je, čini se, zahvatila čitavu našu kulturu u tolikoj mjeri da većina ljudi tog problema nije niti svjesna. Cilj ovih ilustracija jest prikazati ovu vrstu opresije u svim njezinim oblicima te natjerati ljude da propituju svoje stavove oko toga”, izjavila je Carol za Women you should know portal.

Iza naizgled jednostavnih ilustracija i natpisa stoji autoričino požrtvovno istraživanje tema koje potom ilustrira. Istražuje kroz razgovore s osobama/prijateljima(icama) koje prolaze ili su prolazile kroz određene životne situacije (koje su ih u datim okolnostima sputavale i ograničavale), a kako bi ih dostojno mogla prikazati na ilustracijama ili prikuplja iskustva žena diljem interneta. U kontekst tako dovodi žensko osnaženje i oslobođenje od mnogih ograničavajućih društvenih stereotipizacija ženskog tijela ističući važnost svake žene i njezine osobnosti bez obzira na drugačije izbore od normativnih (poput ženskog nedepiliranja, djevojčice koja se odlučila baviti borilačkim vještinama umjesto baletom i sl.).

Osim toga, Caroline ilustracije su izrazito osobne, zbog čega se svaka ilustracija imenom obraća prikazanoj ženi/djevojci te kroz osnažujući ton pruža podršku i daje poticaj za samoprihvaćanje i svjesnost o kontroli vlastitoga tijela.

{slika}

Jedna od ilustracija prikazuje Anu, djevojku koja je silovana, a tekst uz ilustraciju osnažuje Anu govoreći joj kako nije sama. “To iskustvo te ne definira kao ljudsko biće. Puno si više od toga”, poručila je ilustracijom.

Carol kroz svoje ilustracije prikazuje i ženu koja je zbog pobačaja bila društveno stigmatizirana, trans-ženu kao jedini autoritet svojega tijela i identiteta, djevojku koja voli sportsku i ležerniju odjeću zbog čega ne bi trebala biti smatrana manje ženstvenom – ‘rod ne definira način odijevanja’, djevojku u invalidskim kolicima koja se zbog medijskih stereotipa o savršenoj ženi nikada nije osjećala lijepom i senzualnom, punašniju ženu koja je shvatila da je njezino tijelo ne sprječava da bude sretna, stariju ženu koja je doživjela osudu javnosti zbog nošenja bikinija na plaži, a koju Carol osnažuje dajući joj do znanja kako njezino tijelo nije ukras koji će udovoljavati potrebama javnosti.

Unatoč činjenici da su ilustracije nastale kao prikaz jedne ili nekoliko osoba, mnogi su se poistovjetili s prikazanim problemima koji su univerzalno prisutni u raznim kulturama i društvima. Caroline ilustracije su tako doživjele veliku popularnost i prihvaćanje javnosti, zbog čega su se mnogi solidarni pojedinci i pojedinke ponudili prevesti tekstove Carolinih ilustracija (tekstovi su izvorno stvarani na portugalskom) na engleski, hebrejski, ruski, španjolski, njemački i litvanski.

{slika}

Također, na njezinu tumblr profilu, Carol se javljaju i zahvaljuju joj mnogi zaljubljenici u njezin rad kao i oni pojedinci i pojedinke kojima su ilustracije pružile svojevrsnu utjehu znajući da nisu sami/e. Baveći se kroz svoj rad na bilo koji način opresiranim i društveno nekompatibilnim skupinama, Carol je potaknula mnoge da joj se javljaju sa svojim problemom koji bi htjeli vidjeti na njezinim ilustracijama.

Caroline su ilustracije inspirirajući prikaz globalne solidarnosti. Njezini radovi potiču ljude diljem svijeta da budu vjerni sami/e sebi, poštujući pritom druge i preispitujući one segmente koje nam društvo nameće kao lijepe i prihvatljive. “Ne mogu promijeniti svijet sama. No, voljela bih znati da je moj rad potaknuo ljude na razmatranje vlastitih privilegija te na prihvaćanje i razumijevanje jedni drugih”,  ističe Rossetti za portal .Mic.

Preispitajte svoje stavove o poimanju ljepote, o društvenim normama, o prihvaćanju različitosti, zapitajte se koliko ste inkluzivni i otvoreni prema drugima i drugačijima, pronađite se u Carolinim ilustracijama ili jednostavno uživajte u radu izvrsne umjetnice.

{slika}

{slika}