U fokusu

Pismo podrške

Solidarno s radnicima/icama Studentskog centra u Zagrebu

Solidarno s radnicima/icama Studentskog centra u Zagrebu

Uoči najavljenog štrajka radnika/ica Studentskog centra, Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Klub studenata Filozofskog fakulteta i Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuju pismo podrške koje prenosimo u cjelosti.

Studentski centar je jedna od najvažnijih institucija o kojima ovisi zadovoljenje materijalnih i drugih potreba studentske populacije, stoga smo izuzetno zabrinuti zbog stanja u kojemu se trenutno nalazi. Opće je poznato da se njime već godinama loše upravlja, o čemu najbolje svjedoči činjenica kako je SC već drugi put u posljednjih petnaestak godina u procesu sanacije. Tome su pridonijeli kako političko kadroviranje u upravljačkoj strukturi od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, tako i prelamanje različitih interesa kojima imovina SC-a, kao i atraktivne lokacije kojima on raspolaže, predstavljaju dobru poslovnu priliku. I dok su odgovorni za dugogodišnje stvaranje gubitaka nakon uživanja velikih menadžerskih plaća nagrađeni izdašnim otpremninama, posljedice njihovih postupaka se prelamaju preko leđa radnika koji su najmanje krivi za teško financijsko stanje. Nova sanacijska uprava upravo je rezanjem prava radnika/ica odlučila namaknuti dio sredstava potrebnih za servisiranje nagomilanih dugova. Gubitkom različitih naknada i smanjenjem vrijednosti boda došlo je do realnog smanjenja radničkih plaća. Uz sve to, opseg posla se povećava, dok se prekovremeni sati ne plaćaju. Kako bi zaustavili daljnje rezanje svojih prava, radnici su odlučili započeti kolektivne pregovore s upravom, no budući da i uprava i ministar Mornar i dalje odbijaju pregovarati, radnici/ice su za idući tjedan najavili/e štrajk.

Ovim putem želimo izraziti solidarnost i punu podršku radnicima/icama SC-a u njihovoj borbi. Pozivamo upravu SC-a i resornog ministra da što prije odgovore na radničke zahtjeve i na taj način otklone uzroke najavljenog štrajka. Također, pozivamo kolege/ice studente/ice da se solidariziraju s radnicima/icama usprkos problemima koje nam štrajk svima donosi, jer odgovornost za ovakvu situaciju snose isključivo uprava SC-a i Ministarstvo, koji su svojim postupcima prisilili radnike/ice da na ovaj način zaštite svoja prava.

Borba radnika/ica je i naša borba.