U fokusu

hrvatska na 49. mjestu

Što je s rodnim jazom?

Što je s rodnim jazom?

Sedam godina trajalo je istraživanje o globalnom rodnom jazu u 132 zemlje svijeta. Izvješće je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF), a pokriva četiri ključna područja: zdravstvo, pristup obrazovanju, ekonomska participacija (plaće, vrsta posla itd.) te politički angažman.

Iako se rodni jaz smanjio u zdravstvu i obrazovanju, rezultati pokazuju kako je i dalje prisutan kod zaposlenja, iznosa plaće i dominacije muškaraca na pozicijama moći.

To se odnosi i na razvijene zemlje poput Velike Britanije, gdje samo 3 posto žena upravlja vodećim kompanijama, a samo ih je 22 posto u parlamentu. Radi toga, Britanija je ove godine pala s 15. na 18. mjesto.

Šest posto zemalja je uspjelo suziti rodni jaz u ekonomiji tijekom godina, no samo 20 posto je napravilo promjene na političkoj razini. Šest zemalja je pritom podiglo rejting za 10 bodova, dok čak 75 njih samo za pet ili manje.

Saadia Zahidi, izvršna direktorica WEF-a i jedna od odgovornih osoba za izvješće, smatra da ‘ zemlje koje ne ulažu, obrazuju i osiguraju zdravstvene usluge ženama neće nikad u potpunosti napredovati’. Zahidi je izjavila da iako su zamijećeni pozitivni trendovi, promjena je vrlo spora.

Top četiri zemlje s najmanjim rodnim jazom su Island, Finska i Švedska. Sve one imaju obavezan roditeljski dopust i naknadu za očeve, porezne olakšice i programe poticanja zapošljavanja za žene nakon poroda. Hrvatska se nalazi na 49. mjestu.

Više pronađite OVDJE!