U fokusu

konferencija u opatiji

Što nam je potrebno za uspješnije suzbijanje nasilja nad ženama?

Što nam je potrebno za uspješnije suzbijanje nasilja nad ženama?

J.T./Libela

Potrebno nam je zajedništvo, povezivanje, stručnost te edukacija i samoedukacija, rad na zakonodavnim, društvenim, institucionalnim promjenama te na financijskim promjenama vezanim uz organizacije civilnog društva, više prostora za aktivizam – neki su od zaključaka trodnevne konferencije o ulozi i održivosti organizacija civilnog društva (OCD) u suzbijanju nasilja nad ženama, koja se održala od 8. do 11. lipnja u Opatiji.

{slika}

Na konferenciji, koju je organizirala Ženska soba – Centar za seksualna prava u okviru projekta “Novom snagom protiv nasilja nad ženama“, žene iz brojnih organizacija koje direktno rade sa ženama žrtvama nasilja, iz nadležnih institucija i tijela te srodnih organizacija iz Hrvatske i Srbije tri su dana fokusirano radile na najvažnijim pitanjima u polju suzbijanja nasilja nad ženama. Razvijale su akcijski plan OCD-a za suzbijanje nasilja nad ženama, radile na modelu održivosti OCD-a koji rade sa ženama žrtvama nasilja, a izneseni su i prijedlozi i sugestije za javnu kampanju o ulozi OCD-a u suzbijanju nasilja nad ženama.

Osim o osnovnim problemima i prijetnjama održivosti s kojima se OCD-i (danas pogotovo) susreću te o osiguravanju održivosti rada OCD-a, na konferenciji se raspravljalo i generalno o ulozi OCD-a u suzbijanju nasilja nad ženama, postojećim mehanizmima i servisima OCD-a te nužnim koracima u suzbijanju nasilja nad ženama.

{slika}

Kako je jedno od glavnih pitanja konferencije bilo kako što učinkovitije i inovativnije podići svijest o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama u Hrvatskoj, sudionice su vrlo korisnim ocijenile predavanja gošći s Islanda. Gudrun Jonsdottir, socijalna radnica i glasnogovornica i Helga Baldvinsdottie, pravnica i savjetodavka iz partnerske organizacije Ženske sobe Stígamót.

Womens Day Off – Reykjavik 2010 from Halla Kristín Einarsdóttir on Vimeo.

Gošće s Islanda predstavile su nekoliko svojih vrlo uspješnih akcija i kampanja. Stígamót je centar za edukaciju i savjetovanje osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje i nasilje, feministička organizacija koja je sudjelovala, između ostalog, i u organizaciji velikog štrajka žena u listopadu 2010. godine, kad je 50.000 žena u Reykjaviku izašlo na ulice tijekom radnog vremena zahtijevajući jednaku plaću i društvo bez nasilja.

{slika}

O postojećoj situaciji i novim modelima održivosti OCD-a govorile su Paula Zore (Ženska soba) i Mirjana Kučer (Domine), a Jasena Knez Radolović iz Roda predstavila je model rada udruge RODA, uključujući i rad na novim načinima financiranja, kao što su jako uspješne crowfunding kampanje. Trenutnu situaciju i nužne korake u suzbijanju nasilja nad ženama predstavila je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula, a Slobodanka Macanović iz Autonomnog ženskog centra iz Beograda predstavila je rad organizacije ističući važnost uključivanja građanki i građana u kampanje o suzbijanju nasilja nad ženama.

{slika}

Konferenciju o ulozi i održivosti organizacija civilnog društva (OCD) u suzbijanju nasilja nad ženama organizirala je Ženska soba u okviru projekta koji provodi s partnerskim organizacijama Ženska udruga “IZVOR” (Tenja), Ženska grupa Karlovac “Korak” (Karlovac) i Stígamót – Counselling and education center on sexual violence (Reykjavík, Island).