U fokusu

park pripada ljudima, ne partikularnim interesima

Sud poništio projekt građevinskih intervencija u Gezi parku

Sud poništio projekt građevinskih intervencija u Gezi parku

Turski sud je u srijedu poništio projekt građevinskih intervencija na središnjem istanbulskom trgu Taksim i tako presudio u sporu koji je izazvao val nasilnih prosvjeda protiv vlade po cijeloj zemlji.

“Upravni je sud početkom lipnja, na vrhuncu nemira, presudio da je projekt preoblikovanja trga protivan normama zaštite, identitetu trga i drugim propisima”, izjavio je odvjetnik tužitelja.

Odluka bi mogla ugroziti, kako ga mnogi vide, osobno nastojanje predsjednika turske vlade Tayyipa Erdogana da preoblikuje trg Taksim usprkos oporbi koja je predvodila prosvjede zbog njegovog autoritarnog vladanja.

Erdogan je 14. lipnja rekao da će njegova vlada sačekati odluku suda, uključujući i prizivni proces, prije no što će nastaviti s gradnjom na Taksimu. Park Gezi, dio Trga Taksim, jedna od rijetkih zelenih površina u središtu Istanbula, tijekom prosvjeda postao je improvizirani logor tisuća ljudi koji su nastojali zaustaviti uništenje parka i vladine planove.

U masovnim prosvjedima protiv Erdoganove vlasti i islamističke politike, koje je pokrenuo plan rušenja parka Gezi, krajem svibnja i većim dijelom lipnja četiri su osobe ubijene, a oko 7.500 ranjene u obračunima s policijom, objavila je Turska medicinska udruga.