U fokusu

Povijesni korak

Sudska odluka daje nadu za bolju političku reprezentaciju žena u Keniji

Sudska odluka daje nadu za bolju političku reprezentaciju žena u Keniji

Ohrabreni rekordnim rezultatima na izborima prošlog mjeseca, kenijski aktivisti/kinje navode da se nadaju da će najviši sud ove zemlje podržati pravo žena na bolju političku reprezentaciju, nakon iznenađujuće odluke da se ponište predsjednički izbori.

Kenijski je sud napravio povijesni korak u Africi prošlog tjedna kada je naredio ponovno provođenje predsjedničkih izbora, navodeći da je pobjeda predsjednika Uhuru Kenyatte operećena iregularnosima.

Pravnice u Keniji tražile su od Visokog suda proglašenje novog Parlamenta zemlje ilegalnim, navodeći da krši ustavno načelo koje traži da trećina njegovih članova budu žene. Navode kako su poništavanje predsjedničkih izbora vidjele kao priliku, nakon što su godinama lobirale za bolju političku reprezentaciju, koja je najniža u istočnoj Africi.

“Nadamo se pozitivnom ishodu, osobito nakon odluke Vrhovnog suda”, rekla je Josephine Mongare, direktorica Federacije odvjetnica u Keniji (FIDA). Petinu zakonodavaca u Keniji čine žene, isti postotak kao i u Saudijskoj Arabiji, i mnoge se žene ne upuštaju u borbu za položaj zbog nasilja, namještanja izbora i nepotizma.

“Žene se moraju pokrenuti i natjecati s muškarcima”, rekla je Macharia Munene, profesorica međunarodnih odnosa na United States International University-Africa. “Mnoge su se ohrabrile i pobijedile svoje muške protivnike. Sve što trebaju je malo više vjere u sebe same”.

Nada za boljom političkim reprezentacijom stvorena je 2010. godine, kada je ženama postala Ustavom zajamčena trećina mjesta u svim političkim funkcijama, no skupštine u kojima dominiraju muškarci od tog trenutka izražavaju nezadovoljstvo i nastoje donijeti zakon kojim bi se kvote ukinule.

U ožujku, Visoki je sud dao Parlamentu rok od 60 dana koji je istekao mjesec dana prije izbornih anketa da osiguraju trećinu žena ili se suoče s raskidanjem. Parlament je rasoušten za izbore zbog nepoštivanja sudske odluke.

Žene trenutno imaju rekordan postotak od 26 posto mjesta u kenijskom Parlamentu, u odnosu na 19 posto 2013. godine. I po prvi put, tri su žene postale senatorice i druge tri guvernerke. U 2013. godini, sva navedena mjesta držali su muškarci.

“Nadamo se da će ovi prvi primjeri pokazati ženama da ako im se da mali poticaj, mogu se potpuno ravnopravno natjecati s muškarcima i pobijediti ih”, rekla je Joyce Laboso, jedna od novih guvernerki.