U fokusu

'jer će vršiti aktivni i pasivni utjecaj na birače/ice'

‘U ime obitelji’ traži od DIP-a da GONG-u uskrati promatranje izbora

‘U ime obitelji’ traži od DIP-a da GONG-u uskrati promatranje izbora

Facebook

Udruga U ime obitelji uputila je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da GONG-u uskrati pravo na promatranje izbora za članove u Europski parlament 25. svibnja kao nepristranom promatraču te ih, ‘ako tako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a’, prenosi rtl.hr.

Udruga je izvijestila kako, iako je GONG prijavio samo 29 promatrača i promatračica te s tako malim brojem promatrača nema mogućnost značajnije utjecati na kvalitetan nadzor nad provedbom izbora, smatra nužnim upozoriti DIP kako je GONG prilikom referenduma o braku djelovala kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti.

Ističući da GONG kao ciljeve svog djelovanja navodi ‘promicanje i unapređenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka’, U ime obitelji navodi kako su u svom zahtjevu DIP-u naglasili da se GONG založio protiv prava svih hrvatskih građana i građanki da na referendumu izraze svoje mišljenje o braku te da je djelovao kao promotor stavova aktualnih predstavnika vlasti – od vlade do predsjednika Josipovića.

U ime obitelji podsjeća i kako se GONG, suprotno ciljevima svog djelovanja za koje prima financijsku potporu iz državnog proračuna, založio u prosincu prošle godine i za neuspjele promjene Ustava koje su predložili vladajući SDP i predsjednik Josipović, a koje su, osim sprječavanja izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj, imale za cilj onemogućiti građanima Hrvatske da referendumom mijenjaju Ustav svoje zemlje.

“GONG se založio da se ubuduće za promjenu Ustava treba izjasniti 51 posto birača i biračica Hrvatske, čime bi se, de facto, ukinula mogućnost da se izravnom demokracijom mijenja Ustav”, navodi ta udruga.

U ime obitelji u zahtjevu podsjeća DIP kako u Obvezatnim uputama Povjerenstva stoji da promatrači i promatračice ne smije ni na koji način aktivno ili pasivno utjecati na birače i biračice te tvrdi da će GONG-ovi promatrači/ce vršiti aktivni i pasivni utjecaj na birače/ice budući da su se jasno svrstali uz aktualnu vlast i političke stranke koje ju obnašaju.

{slika}

Podsjetimo, U ime obitelji je već i prije od DIP-a tražila da se GONG-u zabrani promatranje referenduma 1. prosinca, iako GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma.

Bitno za naglasiti jest kako udruga U ime obitelji još uvijek nije objavila podatke o vlastitim prihodima i rashodima tijekom referendumske kampanje.

GONG je organizacija civilnog društva utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. Cilj djelovanja GONG-a je promicanje i unaprjeđenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka. GONG promiče kulturu dijaloga, otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti u javnoj sferi, te poštivanje ljudskih, naročito građanskih prava, putem istraživanja, zagovaranja i edukacije, samostalno ili u suradnji s pojedincima i organizacijama koji dijele vrijednosti GONG-a.