U fokusu

Dragocjena si u mojim očima

U Rijeci kreće akcija ‘7 dana za ženu’

U Rijeci kreće akcija ‘7 dana za ženu’

Libela

Ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka danas je od 9 do 10 sati započelo održavanje akcije nazvane “7 dana za ženu” kojom aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava žena žele ponuditi alternativu i pružiti otpor inicijativi 40 dana za život.

“Ovo je reakcija na rad inicijative 40 dana za život i vezana je uz Međunarodni dan žena. Želi se ukazati na probleme s kojima se žene susreću u svim aspektima života”, objašnjava nam vizualna umjetnica i inicijatorica ove akcije, Milijana Babić.

Inicijatorica ove akcije pojasnila nam je zašto im je bilo važno na ovakav način obilježiti Međunarodni dan žena.

“Aproprijacijom njihove strategije – kroz mirni protest i “molitvu”, odnosno stajanje s natpisima koji problematiziraju položaj žena u društvu, okrećemo se akciji za spasenje njihovih života”, govori nam Milijana Babić.

{slika}

Desetak mladih ljudi stajalo je u tišini od 9 do 10 sati ispred rodilišta. S druge strane zgrade nalazili su se molitelji inicijative ” 40 dana za život” i kontinuirano izgovarali svoje parole u vidu ne pretjerano tihih molitvi.

Cilj akcije “7 dana za ženu” je ukazati na problem sustavnog kršenja ljudskih prava žena u kojima prečesto sudjeluje i niz institucija države i lokalne samouprave. Prokazuju i kako se žene često susreću s demoniziranjem zbog određenih odluka koje donose o svome tijelu.

Transparentima s natpisima kao što su “Molitvom za ženska prava” i “Dragocjena si u mojim očima” želi se poslati poruka kako je u debati o pravu na pobačaj ipak na prvom mjestu – žena.

Performans će se provoditi od 2. do 8. ožujka i to na lokacijama širom Rijeke, a provodi ga Drugo More u suradnji s Milijanom Babić te udrugom SOS telefon Grad Rijeka.

{slika}

Podsjećamo, nedavno je inicijativa 40 dana za život dobila i potporu Grada Vukovara o kojoj smo pisale ovdje, kada im se pridružila i pročelnica Ana Živanović u ime Grada.