U fokusu

Privatni interesi odnijeli još jednu žrtvu

Ubijena aktivistkinja za očuvanje okoliša Bertha Cáceres

Ubijena aktivistkinja za očuvanje okoliša Bertha Cáceres

Berta Cáceres, dobitnica nagrade Goldman Environmental 2015. godine, ubijena je preksinoć u svom domu, prenosi FOEI. Prema izvještaju, njeni su ubojice čekali da padne mrak prije nego što su joj provalili u kuću.

“Ovo je tužan dan za Honduras i cijeli svijet”, rekla je Jagoda Munić, predsjednica najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša Friends of the Earth International (FOEI), inače članica Zelene akcije. “Uzevši u obzir trenutnu situaciju u Hondorasu, gdje su aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava i prava okoliša poput Berte Cáceres neprestano na meti sigurnosnih službi vlade i privatnih korporacija, potreban je međunarodni pritisak kako bi se ubojice privelo pravdi i zaštitilo one dovoljno hrabre da govore u ime svojih sugrađana/ki i okoliša”.

Berta Cáceres je, zajedno s Lenca narodom iz Hondurasa kojem je i sama pripadala,  pokrenula grassroots kampanju koja je uspješno prisilila najvećeg svjetskog graditelja nasipa da se povuče iz Agua Zarce. Od 2009. godine, u Hondurasu je došlo do eksplozivnog rasta za okoliš destruktivnih megaprojekata kojima se raseljavalo autohtono stanovništvo. Gotovo 30 posto zemlje u državi je bilo obilježeno za miniranje, što je dovelo do potrebe za jeftinom energijom koja bi to omogućila. Kako bi zadovoljila tu potrebu, vlada je odobrila stotine takvih projekata diljem zemlje, privatizirajući tako rijeke, zemlju i zajednice.

Među njima je bio i Agua Zarca Dam, zajednički projekt honduraške tvrtke Desarrollos Energéticos SA (DESA) i kineske tvrtke Sinohydro, najvećeg svjetskog graditelja nasipa. Projekt Agua Zarca, određen za konstrukciju nad svetom rijekom Gualcarque, proguran je bez konzultacija s autohtonim stanovništom, što predstavlja povredu međunarodnih sporazuma koji se tiču njihovih prava. Projekt bi, da je ostvaren, onemogućio pristup vodi, hrani i lijekovima za stotine ljudi iz Lenca naroda i povrijedio njihova prava na održivo održavanje i življenje na vlastitoj zemlji, ističe se na stranicama Goldman Environmental Prizea.

Još se ne zna tko stoji iza ubojstva ove aktivistkinje, koja je upravo zbog svog položaja i statusa znala kakve joj se prijetnje nameću, što je nije spriječilo da se bori za prava vlastitog naroda i okoliša. Prije tri godine, Cáceres je, zajedno s drugim aktivistima/kinjama, bila pred kaznom zatvora zbog napora za očuvanje okoliša. Honduras se naziva “najsmrtonosnijim mjestom za aktiviste/kinje za okoliš”, a razina korupcije je također vrlo visoka. Samo prošle godine, 12 je aktivista/kinja ubijeno zbog napora da zaštite zemlju i okoliš, kako pokazuju statistike neprofitne organizacije Global Witness.

Prošle godine, Cáceres je dala intervju povodom smrti kolege aktivista, Tomása Garcie, koji je ubijen tijekom mirnog prosvjeda na istom mjestu za koje se i ona borila, Agua Zarci. Ovo su riječi kojima je završila intervju: “Iskreno vjerujemo u solidarnost i nadu, bez obzira na to koliko je ovaj proces bolan. Unatoč tome što nam naš kolega i prijatelj, član obitelji, Tomas nedostaje, i dalje vjerujemo u borbu naših ljudi”.