U fokusu

Uhićene iranske aktivistice

 Najmanje 33 iranske aktivistice uhićene su u nedjelju tijekom mirnog prosvjeda u Teheranu. Aktivistice su pripadnice skupine Ožalošćene majke, koja je osnovana nakon javnih proglasa o smrti Nede Agha-Soltan prošlog ljeta. Pripadnice skupine su majke ubijenih, uhićenih i nestalih posvjednika/ica.

Uhićene iranske aktivistice

 Prevela Franciska Cettl

Najmanje 33 iranske aktivistice uhićene su u nedjelju tijekom mirnog prosvjeda u Teheranu.

Aktivistice su pripadnice skupine Ožalošćene majke, koja je osnovana nakon javnih proglasa o smrti Nede Agha-Soltan prošlog ljeta. Pripadnice skupine su majke ubijenih, uhićenih i nestalih posvjednika/ica. Prema Straits Timesu, žene se redovito okupljaju kako bi prosvjedovale u parku, gdje su i uhićene, noseći crninu u znak žalosti.

Internetska stranica Ožalošćenih majki navodi izjavu neimenovanog svjedoka: “Nisu dopustili sjedenje na klupama ni okupljanje. Nakon što je 70-ak majki ušlo u park, policajci su ih počeli loviti, hvatati i silom utrpavati u policijske kombije. Pritom su bili vrlo nasilni i vrijeđali ih”, prenosi CNN

Uhićenja aktivistica u Iranu se nastavljaju. U prosincu su agenti Ministarstva sigurnosti uhitili: Noushin Ebadi, profesoricu stomatologije i sestru Shirin Ebadi, dobitnice Nobelove nagrade za mir; Mansoureh Shojaee, pokretačicu kampanje Milijun potpisa za žensku jednakost u Iranu; i Mortezu Kazemian, novinarku. Somayeh Rashidi, članica kampanje  Milijun potpisa također je bila na meti: pretražen joj je dom i uručen sudski poziv.

Kampanja Milijun potpisa kojom se želi prikupiti milijun potpisa protiv legalne diskriminacije kojoj su žene pod iranskim zakonom izložene, posebice je na meti. Veći broj aktivistica povezanih s kampanjom posljednjih je godina bio uhićen i zatvoren, među njima i američka studentica i feministička aktivistica Esha Momeni.