U fokusu

stop kaznenim progonima maloljetnica

UN potiče Argentinu na legalizaciju pobačaja za adolescentice

UN potiče Argentinu na legalizaciju pobačaja za adolescentice

Iz UN-ovog Odbora za prava djece poručili/e su da argentinska vlada mora osigurati siguran i legalan pobačaj u slučaju maloljetnica između 13 i 16 godina koje se samoinicijativno odluče na ovaj postupak.

Maloljetnicama ove dobi koje se same odluče na prekid trudnoće stoga bi, ukoliko dođe do izglasavanja zakona o legalizaciji abortusa da 14 tjedna trudnoće o kojem se u Argentini raspravljalo proteklih mjeseci, trebao biti omogućen pristup svim potrebnim im medicinskim uslugama kao i potrebnoj post-abortivnoj skrbi.

U navedenom kontekstu, UN-ov Odbor za prava djece nastoji osigurati da sve potpisnice Konvencije o pravima djeteta ispunjavaju dužnosti na koje su se time obvezale te poručuje da “Argentina mora osigurati pristup sigurnim uslugama pobačaja za djevojke adolescentske dobi, jamčeći da se njihova mišljenja uvijek čuju i uzimaju u obzir u procesu donošenja odluke“.

Naime, problem leži u tome što po sadašnjem zakonu, trudna djevojka između 13 i 16 godina ima pravo odlučiti o vlastitom “neinvazivnom” tretmanu koji ne “ugrožava zdravstveno stanje ili izaziva ozbiljan rizik za njezin život ili tjelesni integritet”, a mišljenja o tome radi li se u slučaju pobačaja o invazivnom medicinskom postupku ove kategorije čak i uoči potencijalne legalizacije abortusa i dalje su uvelike podijeljena.

Iz Odbora također napominju kako je u Argentini konačno potrebno stati na kraj kaznenim progonima 14-godišnjakinja zbog podvrgavanja abortusu, kao što je i potrebno zaustaviti “policijsko uznemiravanje djece i adolescenata” zbog donošenja odluke o vlastitom tijelu.