U fokusu

Beograd

Uspješno održane Povorka ponosa i Trans povorka

Uspješno održane Povorka ponosa i Trans povorka

Facebook

U Beogradu su danas održane Povorka ponosa i Ponos trans osoba, kao i tradicionalna šetnja od zgrade vlade Srbije do gradske skupštine, a Ministarstvo unutarnjih poslova apeliralo je na građane da se suzdrže od bilo kakvog vida prijetnji ili nasilja.

Šetnja gradom prošla je bez incidenata.

Sudionici/e su se tijekom šetnje na kratko zaustavili na Terazijama, kod spomenika domoljubima, gdje su zviždanjem protestirali protiv fašizma i kapitalizma, spominjući ratove u Siriji i Ukrajini, kao i probleme u Grčkoj, podsjetivši na veliki broj izbjeglica u Srbiji.

U Povorci ponosa sudjelovali su predstavnici i predstavnice nekoliko država, kao i nekoliko predstavnika/ca institucija.

Na samom kraju okupljenima se ispred Skupštine Srbije obratilo više predstavnika iz različitih država i organizacija koji su poručili da se LGBT nikad neće prestati boriti za svoja prava. 

Dramaturginja Biljana Srbljanović se osvrnula na dug put od održavanja prve Povorke ponosa u Beogradu 2001. godine i nasilje koje se tada događalo ispred Studentskog kulturnog centra i u Parku Manjež, kada su pripadnike/ce LGBT “ograđivali i zatvarali u sobe”. 

Član Organizacijskog odbora Povorke ponosa, Boban Stojanović je rekao da je Povorka posvećena ljudima koji “zrno ponosa treba pokazivati svakog dana”. 

Predstavnici/e organizacijskog odbora Povorke ponosa ocijenili su danas da se ovogodišnji skup održao u mnogo opuštenijoj i boljoj atmosferi nego proteklih godina. 

Povorku ponosa podržali su i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i član skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović

Povjerenica je ocijenila da atmosfera u kojoj se održava ovogodišnja Povorka ponosa pokazuje da Srbija postaje zrelije društvo i da je “razumijevanje različitosti krenulo na bolje”. 

“Atmosfera je bolja nego prethodnih godina. I sami organizatori/ce tvrde da nema više učestalih verbalnih i fizičkih napada na pripadnike/ce LGBT zajednice”, kazala je Janković i dodala da će kao povjerenica podržati sve zahtjeve te populacije koji su u skladu s Ustavom i zakonima.