U fokusu

nasilje kao jedan je od vodećih razloga za napuštanje zemlje

Veracruz: Brutalno ubojstvo trans žene kao jasna poruka mržnje spram LGBTIQ zajednice

Veracruz: Brutalno ubojstvo trans žene kao jasna poruka mržnje spram LGBTIQ zajednice

Facebook

Transrodna žena ubijena je i obezglavljena tijekom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT, 17. svibnja) u meksičkoj državi Veracruz.

Prema policijskim izvješćima, ubijena je otprilike 24 sata nakon prijavljenog nestanka.

Jesusa Fidel Ventura Reyes, poznatija kao Chucha, pronađena je dekapitirana, a vlasti su glavu pronašle u hladnjaku ispred gradske vijećnice u Fortín de las Floresu. Policija je pronašla njeno tijelo u drugom dijelu grada.

Vlasti su u noći Reyesinog ubojstva zaprimile dojavu o naoružanim muškarcima koji su postavilii hladnjak izvan gradske vijećnice. Nakon postupka identifikacija, obitelj je potvrdila da se radi o Reyes.

O Reyesinoj smrti na Facebooku je pisala i aktivistkinja za prava transrodnih osoba Jazz Bustamante navodeći da je Reyesina smrt “jasna poruka” o sve većem porastu “mržnje prema transrodnim osobama u Veracruzu”.

“Oštro osuđujem ovaj čin i tražim da vlada djeluje”, zaključila je.

Fortín de las Flores je grad u Veracruzu, jednom od 32 federativna entiteta koji čine Meksiko.

Prošlog mjeseca, trans žena La Becky također je ubijena u Veracruzu na obiteljskom okupljanju. Nasilje prema rodnim I seksualnim manjinama u Srednjoj i Južnoj Americi jedan je od vodećih razloga za napuštanje zemlje kod LGBTI imigranata/ica koji putuju u SAD – koji prema navodima I prema dolasku u SAD bivaju zatvoreni od strane Američke imigracijske i carinske službe .