U fokusu

Silovanja u Indiji

Vlasti u Indiji žele pooštriti kazne za silovatelje nakon silovanja dviju djevojčica

Vlasti u Indiji žele pooštriti kazne za silovatelje nakon silovanja dviju djevojčica

Vlasti u indijskom glavnom gradu planiraju ubrzati suđenja za silovanje i smanjiti dobnu granicu od koje maloljetnicima može biti suđeno kao odraslima, nakon dva grupna silovanja djevojčica, rekao je ministar Arvind Kejriwal.

Dvojica maloljetnika uhićena su u nedjelju nakon silovanja dvoipolgodišnje djevojčice u zapadnom Delhiju. Osim toga, trojica muškaraca su u pritvoru zbog povezanosti sa silovanjem petogodišnje djevojčice u istočnom dijelu grada. Ova su dva slučaja pokrenula proteste tijekom vikenda, nakon čega je Kejriwal rekao kako je uspostavio panel ministara koji će razmotriti načine kako spriječiti seksualne zločine i pojačati sigurnost žena i djece u gradu od 16 milijuna ljudi.

“Ne mislim da je drugdje u svijetu bolja situacija, no u Delhiju jednostavno ne postoji strah od zakona. Silovatelji znaju da im se ništa neće dogoditi“, rekao je ministar.

Vlada u Delhiju također razmatra opciju da se maloljetnicima od 15 godina i iznad može suditi kao odraslima za zločine poput silovanja. The Juvenile Justice Act, trenutni primarni zakonski okvir za maloljetnike u zemlji, osobe mlađe od 18 godina definira kao djecu, a kazna za njih je do tri godine u popravnom domu.

Prema policiji, dvogodišnju su djevojčicu dvojica mladića otela u petak, a kasnije je pronađena odbačena u parku nedaleko od svoje kuće. Na drugoj strani grada, petogodišnja je djevojčica namamljena u susjedovu kuću, gdje su je trojica muškaraca silovala. Obje su djevojčice primljene u bolnicu i trenutno su stabilno, rekli su iz policije.

Ovi su slučajevi podsjetili na fatalno grupno silovanje 23-godišnje studentice u busu u prosincu 2012. godine, koje je dovelo do prosvjeda diljem države i prisililo vladu da pojača zakone o zločinima nad ženama.

Broj silovanja u Indiji povećao se za devet posto u 2014. godini, odnosno, na 33,707 silovanja, pri čemu je samo u New Delhiju bilo 1813 silovanja, što ga čini gradom s najvećim brojem takvih slučajeva. Podaci pokazuju da je u 86 posto silovanja silovatelj poznat žrtvi – najčešće se radi o ocu, braći i ujacima, kao i susjedima, poslodavcima, kolegama i prijateljima. Izvještaji također ukazuju da je gotovo 40 posto žrtava silovanja bilo mlađe od 18 godina.