U fokusu

Udruga CESI prema Gradu Zagrebu:

Zahtijevamo uvođenje seksualnog obrazovanja u osnovne i srednje škole u Zagrebu!

Priopćenje CESI prenosimo u cijelosti.

Foto: promo (plakati kampanje)

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje ovaj je tjedan započeo kampanju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u zagrebačke osnovne i srednje škole. Provokativnim plakatima postavljenim diljem glavnog grada i radijskim spotovima upozoravaju da je krajnje vrijeme za konkretne poteze vladajućih u Zagrebu. Smatraju da je na našem društvu odabir kako će mladi učiti o seksualnosti: na greškama ili na nastavi, na tulumu ili predavanju, od svećenika ili nastavnika.

“Posljednjih godina u Hrvatskoj je provedeno više istraživanja iz kojih je moguće izvući samo jedan zaključak – moramo djelovati odmah! Nedavna studija o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj ističe da su razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno visoke, a posebice zabrinjava neredovita upotreba kondoma. Više od polovice mladih u životu je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama! Istodobno, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, sadržaji vezani uz seksualno i reproduktivno zdravlje provode se tek JEDAN školski sat godišnje. Ako već danas ne krenemo u uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole, situacija može biti još i lošija”, poručuje Nataša Bijelić, iz CESI.

Obrada tema seksualnosti u RH školama

U hrvatskim školama o seksualnosti se uči kroz međupredmetnu temu “Zdravlje” koja temama seksualnosti i reproduktivnog zdravlja pristupa na neadekvatan i zastarjeli način. Bazira se na medikalizaciji seksualnosti i konzervativnom pristupu. Pritom izostavlja teme rodnih stereotipa, ravnopravnosti, postavljanja i poštivanja granica te uvažavanja različitosti. Ovakav pristup u potpunoj je suprotnosti s međunarodno relevantnim smjernicama za seksualnu edukaciju i primjerima dobrih praksi koje donose UNESCO, IPPF, WHO ili UNFPA, a koje preporučuju stavljanje seksualnosti u širu perspektivu osobnog i seksualnog rasta i razvoja.

S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava postojeći model učenja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, veliku ulogu u pokretanju pozitivnih promjena mogu imati gradovi.

Grad Zagreb ima mogućnost da prvi u RH uvede sveobuhvatno seksualno obrazovanje

Ako se odluči na uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, Grad Zagreb bio bi prvi grad na području Republike Hrvatske koji bi uveo takav program. Na taj bi se način jasno pozicionirao kao grad kojem su dobrobit, zdravlje i kvaliteta života mladih važni.

Iz CESI podsjećaju da platforma Možemo!, koja je na vlasti u Zagrebu, u svojim programskim materijalima ističe da žele u području obrazovanja snažnije naglasiti sadržaje vezane uz seksualna i reproduktivna prava i zdravlje. Uz to, prepoznaju važnost sprečavanja i borbe protiv seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja. Također, njihova vizija je da “odgojne i obrazovne institucije u Zagrebu podržavaju različite identitete“, te da, između ostalog, djeluju protiv seksizma i homofobije.

“Vjerujemo da aktualna gradska vlast ima sluha za ovu temu te da shvaćaju važnost školske seksualne edukacije utemeljene na znanstvenim činjenicama. Očekujemo da se u najkraćem roku oformi stručna radna skupina koja će odmah krenuti s izradom kurikuluma, nastavnih materijala i edukacijom provoditelja programa. Samo tako djeca i mladi mogu dobiti potrebna znanja o seksualnosti za koje su prethodne generacije bile nepravedno zakinute”, zaključuje Bijelić.