U fokusu

seksizam dalaj lame

Zašto društvo i dalje omalovažava žene na vodećim pozicijama?

Zašto društvo i dalje omalovažava žene na vodećim pozicijama?

Instagram

Da bi žena mogla preuzeti njegovu ulogu ‘trebala bi biti atraktivna, inače nije od velike koristi‘, izjavio je Dalaj Lama. Komentari feministkinja na tu izjavu  predvidljivo i opravdano odišu ljutnjom i neslaganjem.

Seksistička izjava sama po sebi uznemiruje i ukazuje na mnogo veći problem, a to je da su žene na rukovodećim pozicijma čak i u ovom slučaju, hipotetski, izvrgnute poruzi  na način na koji to muškarci nikada nisu.

Žene votkinje često su vrednovane terminima nepostojećih dvostrukih kriterija temeljenih na ženskom, majčinskom stereotipu. Uzmimo za primjer političke kandidatkinje: one su često procjenjivane s obzirom na to jesu li ili nisu brižne i posvećene majke, te istovremeno zbog toga gube ugled i povjerenje. Na primjer, prošli mjesec američki senator Richard Black se osvrnuo na svoju političku suparnicu Jil McCabe koja se ponosno identificira kao posvećena majka i zagovornica jednakih plaća za žene i muškarce, kao na političarku koja je ‘majka’ i  liječnica samo  deklarativno. Kod muških kandidata očinska i obiteljska uloga rijetko se preispituju. Uz suočavanje s tom dihotomijom žene – votkinje su često suočene i s otvorenim seksističkim ponižavanjima. Ne treba ići dalje od primjera tretiranja predsjednice organizacije Planirano roditeljstvo Cecile Richards tijekom saslušanja u House Oversight Committee (Odbora za nadzor) američkog Kongresa.  Richards je ispitivana od strane predsjednika odbora Jasona Chaffeza koji je pompozno odbacio tvrdnje votkinje organizacije ometajući je i prekidajući nekoliko puta.

U Hrvatskoj se sjetimo samo izjava izgovorenih u sabornici, od ljudi koji izglasavaju zakone, proračune i vode nas kao državu. Kultna ‘žene nisu za mudrace nego za madrace’ je poručila ženama da nemaju što raditi u toj zatvorenoj muškoj igri zvanoj politika. 

“Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj”, smatra HDZ-ov saborski zastupnik Dujomir Marasović.

Komentar Dalaj Lame bio je seksistički, neprikladan i razočaravajući. Sama činjenica da se vjerski vođa osjeća ugodno iznoseći takav komentar na nacionalnoj televiziji pokazuje da postoji mnogo dublji i veći problem. Dok bi Dalaj Lamu trebalo držati odgovornim za tu izjavu, odgovornim treba držati i šire društvo koje mu je omogućilo da uopće govori na taj način.

Prevela i prilagodila Valentina Stipković